2023.03.29., szerda - Gedeon, Johanna
Budapest: -1o - 2o
Az ország 19 megyéjében

20 nap alatt már 7 lakástűz volt Zala Vármegyében!

Kovács Tamara, 2023. január 20. - 11:32
20 nap alatt már 7 lakástűz volt Zala Vármegyében!

Alig vagyunk túl 2023 első hónapjának felén, de már hét lakástűznél volt dolguk a vármegye tűzoltóinak. A legtöbb munkát a nagykanizsai egységeknek adták az ilyen jellegű esetek: már három családi házban keletkezett tüzet kellett elfojtaniuk városukban. Zalaegerszegen pedig csak a tűzoltók gyors beavatkozásán múlt, hogy nem történt tragédia egy társasházi lakásban. Kis odafigyeléssel ezek az esetek elkerülhetők!

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Köztudott, hogy a tűzeseteknél csökkenthető a károk mértéke, vagy még időben el lehet fojtani a lángokat akkor, ha rendelkezünk egy füstérzékelővel. Az évben eddig csak olyan esetekhez vonultak a tűzoltók, ahol egyik ingatlanban sem volt ilyen életmentő készülék.

Statisztikai adatok bizonyítják, hogy ahol van füstérzékelő, ott nemcsak haláleset nem következett be, de még nagyobb tűz sem keletkezett az érintett épületekben.

Az életmentő eszköz idejekorán, hangos akusztikus jellel hívja fel a tulajdonosok figyelmét a problémára, akkor, amikor még akár a saját testi épségünk kockáztatása nélkül mi magunk is meg tudjuk fékezni a lángokat. Éppen ezért ajánlott otthonra egy tűzoltókészülék beszerzése is.  

A Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ismételten felhívja a lakosság figyelmét, hogy az érzékelő életet ment, ezért szerezzenek be otthonaikba egy ilyen készüléket! 

A fűtési szezonban általános jelenség, hogy növekszik a lakástüzek száma. Az emberek több időt töltenek otthon, többet főznek, többet kell világítani, intenzíven kell fűteni. A Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság mindenkit arra kér, hogy fokozottan ügyeljen az elektromos berendezésekre, éjszakára lehetőség szerint ne hagyjon töltőn ilyen eszközöket (se telefont, fogkefét, porszívót stb.)! 

Nem árt odafigyelni a kémények, valamint tüzelő-fűtő berendezéseink állapotára sem! Évente legalább egyszer ellenőriztessük ezeket az eszközöket szakemberrel, ha pedig szükségét látjuk, akkor akár többször is. Kerüljük a benti dohányzást, akár ágyban akár szobában! Ne halmozzunk fel felesleges tárgyakat és szemetet a lakóingatlanban, hiszen baj esetén ezek kockázatot jelentenek! Óvatosan bánjuk a nyílt láng használatával, minden esetben győződjünk meg róla, hogy biztosan eloltottuk a gyufát, gyertyát! 

Baj esetén pedig azonnal tárcsázni kell a 112-es segélyhívó számot, és kérni kell a tűzoltók segítségét! - hívja fel a figyelmet a Zala Vármegyei Katasztrófavédelem.

Fotó: Zala Vármegyei Katasztrófavédelem