Nyáron a súlyos aszályra tekintettel számos szomorú hír rázta meg hazánk közéletét patakok és folyók kiszárazádásáról. A frisshirek.hu hasábjain

képriporttal is jelentkeztünk a kiszáradt Tápió és Ágó-patak medréből.

Ahogy sokszor esett szó a Tarnáról is, amelyben ugyan - Istennek hála - a legszárazabb napokban is csörgedezett víz, de olykor fel-felröppentek olyan híresztelések, hogy kiszáradna a folyó, amely Jászjákóhalma és Jászberény határában ömlik bele a Zagyvába. Nagy felzúdulást keltett, mikor kiderült, hogy - bár engedéllyel - de egy vállalkozó szivattyúzta volna ki az életéért küzdő folyó utolsó vízsugarait.

Szerencsére akkor nem történt meg a tragédia, a Tarna tartotta magát, és most már mutatja is, mennyire eleven,
amelynek - a nehezségek ellenére is - nagyon örülünk.

Siklós Gabriella az MTI megkeresésére azt nyilatkozta, hogy általánosságban országszerte jelenleg 510 kilométeren van árvízvédelmi készültség a folyókon. Ebből valamivel több mint 200 kilométeren rendelték el eddig a legmagasabb szintet jelentő, harmadfokú készültséget.

A Sajó és Tarna teljes magyarországi szakaszán harmadfokban védekeznek.

Ez 24 órás, megerősített figyelőszolgálatot jelent, ugyanakkor lakosságvédelmi intézkedésre nincs szükség. A levonuló árhullám csütörtök reggelre mindkét folyón tetőzött, ám a vízgyűjtőkön lehullott, illetve érkező csapadék miatt még várható újabb vízszintemelkedés. Ennek mértéke azonban nagyban függ attól, hogy hó vagy eső formájában érkezik-e az utánpótlás - tette hozzá a szóvivő.

A kiemelt képet a szerző készítette december végén, a Tarna Jászjákóhalmánál.