A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége a napokban közleményt adott ki az MTI részére, melyben figyelmeztet arra, hogy komoly zavar van a hazai gabonapiacon. Ukrajnából eddig több, mint 1,3 mrd tonna kétes minőségű gabona és olajos mag - ebből 900.000 tonna kukorica - érkezett hazánkba. Ez a mennyiség, valamint a tavaly bejelentett exportengedélyeztetési eljárás miatt a gabonapiac befagyott, a termelők sem itthon, sem exportra nem tudják eladni a terményeiket.

Emiatt egyre kevésbé finanszírozhatók a tavaszi munkák, ami az elszabadult inputárak miatt eleve csökkenő műtrágyafelhasználás következtében már az ez évi termelést is veszélyezteti.

A gazdákat tavaly 1000 mrd forintot meghaladó kár érte, mellyel szemben a kormányzat részéről mindössze 31,5 mrd forint áll rendelkezésre kárenyhítésre.

A termelők nem tudják értékesíteni a készleteiket és emiatt nincs pénzük az esetenként duplájára, sőt többszörösére emelkedett energia illetve inputanyagok (vetőmag, műtrágya, stb.) beszerzésére.

A gazdákat a 2022-es soha nem látott mértékű aszály következtében 1000-1200 mrd forintra becsülhető kár érte, de az elhibázott kárenyhítési szabályozás következtében a magyar kárenyhítési rendszer ennek töredékét ismeri el kárként azáltal, hogy irreálisan magas összehasonlító árakat alkalmaz.


A frisshirek.hu tudósítója Furucz Gábor családi gazdálkodóval beszélgetett a mezőgazdaságban tapasztalható problémáról és napi nehézségekről, aki elmondta, hogy a családja már a 80-as évek TSZ idejében is gazdálkodott Faddon, amikor dohányt termesztettek melyet az akkori, azóta megszűnt dohányellátóban értékesítettek.

Gábor a legnehezebb gazdasági környezetben, 2022 júliusában adta fel addigi főállását és vette át a családi gazdaságot, ahol szántóföldi növénytermesztést végeznek, a vetésforgót a búza, a napraforgó és a kukorica képezi.

Kérdésünkre elmondta, hogy az anyagiakat tekintve a legnagyobb kiadásnövekedést a vetőmag, a műtrágya és az üzemanyag éri el. Bár a műtrágya felhasználás növény fajonként más és más, ő átlagosan 250-550 kg/hektárral számol.

Miközben még 2021. év elején 100-170 ezer Ft/t nettó áron vásárolta meg a szükséges műtrágyát, addig 2022. év végére ez az összeg 350-450 Ft/t nettó összegre emelkedett. A vetőmagok árában is jelentős emelkedés volt tapasztalható. Kukorica esetében kb. 0,7 Ft/szem nettó ár mára kb. 1,2-1,4Ft/szem. A kukoricák vetésnormája 72000-75000 szem/hektár.

Nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a bekerülési költségeket nagy mértékben drágítja még a gázolaj ár megemelkedése is. Üzemanyag vonatkozásában a 400 Ft/l körüli ár 700 Ft/l-re emelkedett, miközben az ő esetében hektáronként kb. 70-90l üzemanyaggal kell számolnia.

A szankciók és a világpiaci illetve a geopolitikai események az energiaárak és importált alapanyagok drasztikus emelkedését hozták magukkal. Ezen emelkedések a felhasználási lánc további elemeinek a drágulását okozzák.

A gazdálkodó példaként említette, hogy a nitrogén műtrágya alapanyaga a földgáz. Ha drága a földgáz, akkor drága a műtrágya, ez pedig a mezőgazdasági termékek, majd az ezekből előállított élelmiszeripari termékek árát is jelentősen emeli. Sajnos az alap input anyagok árának emelkedése a terméklánc minden egyes elemének a drágulását hozza magával, mind a növényi termékek feldolgozásában, mind pedig a hústermékek vonatkozásában. A végső árat pedig közösen a boltokban fizetjük meg.

Fotók: Furucz Gábor