Fornoson és Dercenben a helyi iskolák, óvodák vezetőit Munkácsról utasították a magyar nemzeti lobogók intézményeik épületéről való eltávolítására. Indoklásul egy állítólagos rendeletre hivatkoztak, mely szerint a közintézményeken kizárólag ukrán zászló lehet kitűzve.

Fornoson január 13-án délután vették le a magyar zászlókat a helyi óvoda és az iskola faláról. A községháza épületéről ugyanakkor csak éjfélkor távolította el a zászlót a városi rendőrség négy munkatársa. A zászlót szépen összetekerték, majd letették a bejárathoz – szemtanúk elmondása szerint. Másnap délben ismét megjelentek a munkácsi rendőrök: ellenőrizték, hogy nem került-e vissza a zászló a helyére. Dercenben ehhez hasonló folyamat játszódott le.

Munkács városának magyar intézményein sem lobognak már a magyar zászlók, kivételt csak a Munkácsy Mihály Magyar Ház jelent. A munkácsi vár oromzatáról Andrij Baloga polgármester utasítására már tavaly eltávolították a turulmadarat, erről itt írtunk korábban.

Szembetűnő ugyanakkor, hogy a szomszédos Nagylucskai kistérség magyar falvainak közintézményeire nem vonatkozhat a rendelet: itt továbbra is ki vannak tűzve a piros-fehér-zöld zászlók.

A sokkoló esetről beszámoló Kárpátaljalap.net írása szerint, a munkácsi Kistérségi Tanács nem hozott ilyen rendeletet, amely megléte esetén egyébként is magasabb szintű jogszabályba ütközne.

A kérdés ezek után csak az, ki rendelte el és miért Munkács, illetve a munkácsi kistérség települései középületeinek magyar zászlóktól való megfosztását?!

Fotó: Kárpátaljalap.net