A szokásos téli karbantartást követően január 26-ától újranyit a miskolci Barlangfürdő

jelentette be csütörtökön Veres Pál, Miskolc polgármestere a Miskolc Holding Zrt. Igazgatóságával történt tárgyalást követően.

Abban egyeztünk meg, hogy év közben több alkalommal is áttekintjük közösen a Barlangfürdő gazdasági helyzetét, és olyan energetikai fejlesztésekről is tárgyalunk majd, melyek megvalósításával hosszútávon biztosítható a város meghatározó turisztikai attrakciójának gazdaságos működtetése. Az ülésen résztvevő Miskolci Fürdők Kft. vezetőjét pedig arra kértem, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a Barlangfürdő - a nehéz gazdasági helyzet ellenére is – megfelelő szolgáltatási színvonalon működhessen

– írta a városvezető. A polgármester a hírrel kapcsolatban megragadta az alkalmat, és köszönetet mondott azoknak a helyi vállalkozásoknak, akik tényleges támogatást nyújtottak, ezzel is segítve, hogy az önkormányzat anyagi forrásával együtt a tavalyi utolsó negyedévben is működhetett a Barlangfürdő.

Bejelentette azt is, hogy tavasz végére befejeződhet a miskolctapolcai őspark felújítása is

(erről a frisshirek.hu is írt már korábban), ami még szebbé teszi majd a Barlangfürdő környezetét is. A Barlangfürdő január 9-ével zárt be, ekkor kezdődött meg az éves rendes karbantartás. A leállás alatt évről évre azokat a munkálatokat végzik el, melyeket a folyamatos üzem alatt nem lehet: így ellenőrzik a sziklákat, javítják a csempéket, átnézik az a víz- és elektromos rendszereket is.

A munkálatokat követően, de az újranyitás előtt évek óta rendeznek szárazlábas túrákat a Barlangfürdőben,

ahol olyan járatok is megtekinthetők, melyek máskor nem. A túrákat január 20-án, 21-én és 22-én rendezik meg. Ahogyan arról a frisshirek.hu is beszámolt, az energiaválság miatt akkor - sok hazai városhoz hasonlóan - Miskolcon is bezárták az összes fürdőt. A városvezetés aztán később a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával (BOKIK) közösen egyeztetett a város turisztikai szektorának szereplőivel, és arra jutottak:

a fürdőt a vállalkozások érdekében újranyitják, a működés költségeit pedig a három fél (önkormányzat, állam és a turizmus szereplői) közösen állják, így a Barlang október végén újranyitott.

A megállapodás szerint, hogy a Barlangfürdő január 8-ig történő működtetéshez szükséges mintegy hatvanmillió forintot kellett volna összeadnia a feleknek. Miskolc a maga részét, 25 millió forintot biztosított is a városvédelmi alapból, vagyis végül ennél jóval többet. Veres Pál polgármester korábban elmondta, a város végül több mint negyvenmilliót adott bele a fürdő működtetésébe, a vállalkozók pedig alig hatmilliót.

A kiemelt kép forrása: termalfurdo.hu