Megérkezett Greta Thunberg a svájci Davosba, a Világgazdasági Fórumra napokkal azután, hogy őrizetbe vették a német hatóságok. Felszólalásában azért bírálta az Egyesült Arab Emírségeket, mert állami olajvállalatuk vezetőjét nevezték ki a Cop28 klímatárgyalások elnökévé. A Cop28-at idén novemberben rendezik meg. Szerinte a lobbisták „örök idők óta” befolyásolják a konferenciákat és azzal vádolta az energiacégeket, hogy „a busz alá lökik” az embereket, szemlézte a Guardian írását a 444.hu.

Greta itt is felszólította a világ globális energiaipart és finanszírozóit, hogy vessenek véget minden fosszilis tüzelőanyag-befektetésnek. 

De nem csak egyedül állt ki Sultan Ahmed al-Jaber megválasztása ellen. Helena Gualinga is csatlakozott hozzá felszólalásával, aki leszögezte, az Egyesült Arab Emírségek lépése azt jelenti, hogy nem veszik elég komolyan az éghajlatváltozást.

„Szerintem ebből is látszik, hogy hová tartunk, ha a fosszilis tüzelőanyagokkal foglalkozó vállalatok vezetőit bízzuk meg az éghajlati tárgyalások vezetésével”

- mondta Gualinga.

A Cop28 szóvivője az aktivisták vádjaira úgy reagált, hogy

„al-Jaber, a megújuló energiával foglalkozó Masdar cég alapítója, egyedülállóan alkalmas a sikeres Cop28 levezénylésére”.

Az arab állami olajvállalat a növekvő globális energiaigény miatt 2027-re napi 5 millió hordóra kívánja olajkitermelését emelni. 

A konferencia második napján az ENSZ főtitkára, António Guterres állt bele az olajvállalatokba, akik szerinte

 „klímakatasztrófákkal flörtölnek”, és minden héten közelebb viszik a világot egy „új horrorsztorihoz”.

Figyelmeztetett arra, hogy

a világ hőmérsékletének 1,5 Celsius-fokos csökkentésének célja mára szinte teljesen lehetetlennek látszik, és ha nem teszünk többet a kibocsátások ellen, az sokak számára egyenlő lesz a halálos ítélettel.

Guterres szerint az ilyen vállalatok üzleti modellje „nem összeegyeztethető az emberi túléléssel”. 

Az olajcégek gyakorlatát olyan „őrültségnek” nevezte, aminek szerinte a sci-fi műfajában van a helye, nem pedig a való életben - írta összefoglalójában az rtl.hu.

Fotó: EPA/GIAN EHRENZELLER