A Telex szemléje szerint

az információk egy európai uniós előírásra létrehozott, tényleges tulajdonosi nyilvántartásból származnak, amelyhez némi pénzért jelenleg még bárki hozzáférhet.

A lap beszámolójában arra is kitért, hogy a magántőkealapokra vonatkozó speciális szabályok a rejtőzködés lehetőségét nyújtják a befektetők számára. Míg a hagyományos cégek – kft-k, bt-k, részvénytársaságok – esetében bárki hivatalos információkat szerezhet a tulajdonosi hátterükről és pénzügyeikről, a magántőkealapokba befektetők zárt köre beteheti és gyarapíthatja a pénzét úgy, hogy a cégnyilvánossági szabályok nem vonatkoznak rá.

Amikor egy alapkezelő cég rendelkezik a pénzről a befektetők nevében, akkor alapkezelő cég adatai nyilvánosak, de azt nem lehet kideríteni, hogy kinek a pénze van az általuk kezelt magántőkealapban.

A Direkt36 tényfeltáró portál által összegyűjtött adatokból többek között kiderül, hogy

  • A kormányfő barátja, Mészáros Lőrinc még annál is több magántőkealapban érdekelt, mint ahánnyal eddig a sajtóban összekötötték.
  • Száraz István, aki a jegybankelnök fiának, Matolcsy Ádámnak a barátja, az idén létrejövő magyar szuperbank, a Magyar Bankholding csaknem 11 százalékának végső tulajdonosa.
  • Két magántőkealap is egy Hornung Áron nevű pécsi ingatlankereskedőé, aki a milliárdos befektetővel, Jellinek Dániellel is üzletelt és több szálon köthető Tiborcz István – a miniszterelnök veje – üzlettársához, Hamar Endréhez. 
  • A magyar autópálya-koncessziót 35 évre – hat másik magántőkealappal konzorciumban – elnyerő magántőkealap a milliárdos Szíjj Lászlóé, Mészáros Lőrinc üzlettársáé.

Illusztrációs fotó: Pixabay