Csach Gábor arról tájékoztatta a balassagyarmatiakat a közösségi oldalán, hogy csütörtök délelőtt az Ipoly a városban is több helyen kilépett a medréből, majd elérte az északi csapadékvíz főgyűjtő csatorna vízszintjét. 

Emiatt III. fokú árvízvédelmi készültséget rendeltem el a városban. A szakemberek elzárták az északi főgyűjtő Ipolyba ömlő torkolatának szabályzó zsilipjét, hogy a folyó ne duzzassza vissza a városi csapadékvizet. A késő délutáni órákban beindítottuk a zsilip szivattyúját is, mivel a folyamatos esőzés miatt megnőtt és veszélyes magasságba emelkedett a főgyűjtőben a városi csapadékvíz vízszintje

– fogalmazott Csach Gábor.

A polgármester szerint a friss hírek nem biztatóak, ugyanis az Ipoly felső folyásánál még mindig jellemző az óránként 8-10 centiméteres vízszintnövekedés. Utoljára tíz éve volt ilyen dinamikusan emelkedő vízszint, és remélik, most nem éri el az akkori csúcsértékeket.

Stayer László szécsényi polgármester a város Facebook-oldalán azt írta, hogy az önkormányzatuk munkatársai csütörtökön lezárták a tugári zsilipet. 

Reméljük, ezzel a megoldással tudunk valamit javítani a jelenlegi helyzeten. Sajnos a rengeteg csapadék miatt a Batthyány utcai kertekben már bent van a talajvíz. A Szentlélek-patak és az Ipoly folyó kezelője, a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság és mi magunk is folyamatosan figyeljük a vízállást

– emelte ki a város vezetője.

Buda Gábor, a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság szóvivője közölte, hogy a napok óta tartó esőzés miatt Nógrád vármegyében megáradt a Szuha patak, amely kifolyt az úttestre, ezért a 21-es számú főút és Csécse község között lévő 2127-es számú összekötő utat bizonytalan ideig lezárták. Mint megtudtuk, Csécse település Ecseg vagy Szarvasgede irányából közelíthető meg.

A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság felhívja a gépjárművezetők figyelmét, hogy az érintett útszakasz járhatatlan és kérik a sofőröket a forgalomkorlátozás betartására.

Fotó: Facebook/ Csach Gábor