Az MTI beszámolója szerint Nagy-Vargha Zsófia a fiatalok támogatását szolgáló intézkedésekről elmondta,

az első sikeres nyelvvizsga díjának visszatérítése alapvetően 35 éves korig jár, de gyermekvállalás esetén megszűnik a korhatár.

– Ugyanez igaz a fiatalok jogosítványszerzésének támogatására is – folytatta, hozzátéve: a sikeres KRESZ vizsga díját 25 ezer forintos értékhatárig visszafizetik a húsz év alattiaknak, de aki kisgyermekkel van otthon – legyen szó akár egy gyeden lévő nagyszülőről – korhatár nélkül élhet a támogatási formával.

A helyettes államtitkár az elmúlt évek egyik legfontosabb, legemblematikusabb intézkedésének nevezte a 25 év alattiak személyijövedelemadó-mentességét, amellyel a kormány 2022 januárjától segíti a fiatalok munkaerőpiacra lépését.

Rámutatott: ennek a támogatási formának folytatása is van azok számára, akik családalapításban gondolkodnak, hiszen – amint arról lapunk, a frisshirek.hu korábban már beszámolt – ettől az évtől valamennyi harminc év alatti édesanya mentesül az szja megfizetése alól.

Nagy-Vargha Zsófia kitért a babaváró támogatásra is, amely „hitel ugyan, de ha megszületik a harmadik gyermek, akkor átváltozik családtámogatási formává”.

Fontos, hogy a fiatalok a jövőjük tervezésekor lássák, életük mely pontján milyen segítségre számíthatnak az államtól

– húzta alá a helyettes államtitkár, aki szerint a kormány kiszámítható rendszert biztosít a fiataloknak.

Emlékeztetett a 2008 óta futó Nemzeti Tehetség Programra is, amelyet az utóbbi években egyre több tartalommal és több forrással hirdetnek meg.

Eddig összesen 19 ezer projekt kapott támogatást 33 milliárd forint értékben, és évente 300-350 ezer tehetséges fiatalt érnek el a program révén

– összegezte.

A helyettes államtitkár jelezte továbbá, hogy hamarosan meghirdetik a Gyermek- és Ifjúsági Alapprogram soron következő pályázatait is. Tájékoztatása szerint 2023-ban a lelki egészség témája kerül középpontba, ezért olyan ifjúsági szervezetek pályázatait várják, amelyek programjában ez a tematika megjelenik.

Nagy-Vargha Zsófia leszögezte: a fiatalok támogatásával a kormány legfőbb célja az, hogy minden vágyott gyermek megszülethessen. Hozzátette, fontos az értékalapú közösségek támogatása, az elsődleges közeg pedig a család.

Illusztrációs fotó: Pixabay