2023.03.31., péntek - Zalán
Budapest: 8o - 11o
Az ország 19 megyéjében

Európa-bajnokok lettünk a 25 százalékos magyar inflációval

frisshirek.hu, 2023. január 18. - 20:00
Európa-bajnokok lettünk a 25 százalékos magyar inflációval

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat közzétette a 2022. decemberi inflációs adatokat. Az euróövezetben az infláció már egy számjegyűre, 9,2 százalékra csökkent, de az EU átlaga is 10,2 százalék a novemberi 11,1 helyett. A csökkenő tendencia nem új, az államok zömében hónapok óta tart a folyamat. Nem úgy, mint Magyarországon, a magyar infláció tovább emelkedett, a novemberi 23,1 százalékról 25-re, ami így az uniós átlag két és félszerese. Egy kutatás szerint a fővárosban élők leginkább a kormány gazdaságpolitikáját, valamint az ukrajnai háborút okolták a 20 százalék feletti inflációért, legkevésbé pedig a szankciókat.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A gyorsulás üteme is nőtt, a megelőző 2 hónap 1,2-1,2-hez képest 1,9 százalékkal magasabb a pénzromlás, mint az előző hónapban.

A legalacsonyabb inflációval Spanyolország (5,5), Luxemburg (6,2) és Franciaország (6,7 százalék) büszkélkedhet.

A 25 százalékkal élen álló Magyarországot Lettország (20,7) és Litvánia (20,0 százalék) követi, bár az utóbbi országokban ősz óta csökkennek a számok.

Nem vagyunk egyedül az emelkedő inflációnkkal, bár túl népesnek sem lehet nevezni a társaságot: Svédországban és Máltán is nőtt az infláció, ám csak 0,7, illetve 0,1 százalékkal. Szlovéniában és Bulgáriában változatlan maradt, míg az Európai Unió 22 országában csökkent az infláció 2022 decemberében - írta az MTI.

Medián: A budapestiek nem a szankciókat okolják a magas árakért, hanem a kormányt

A fővárosban élők többsége úgy vélte, hogy leginkább a kormány gazdaságpolitikája felel a kilövő élelmiszerárakért – derült ki a Medián és a 21 kutatóközpont tavaly november 28. és december 3. között készített reprezentatív felméréséből - írja az rtl.hu.

Az enbudapestem.hu által ismertetett kutatás szerint összességében 70 százalék jelölte meg a kormányt a legfőbb felelősként, leginkább (84 százalékos arányban) a 30-39 közötti korosztály osztotta ezt a véleményt.

Másodikként, 59 százalékban látják csak orosz-ukrán háborút a felsoroltak közül, míg a felsoroltak közül

a budapestiek a brüsszeli szankciókat okolták a legkevésbé az infláció elszabadulásáért (36 százalék).

A szankciókat okoló kampány a leginkább az alapfokú végzettséggel rendelkezők és a 65 év felettiek körében hatott, az előbbiek 42 százaléka, az utóbbiak 38 százaléka tartja az uniós szankciókat hibásnak az inflációért.

A felmérés azt is vizsgálta, hogy a pestiek szerint kit tartanak felelősnek a háború kirobbanásáért. Ebből kiderült, hogy többségük egyértelműen Oroszországot okolta, összesen 83 százalék gondolja teljes mértékben, vagy inkább felelősnek a háborúért az oroszokat. Ukrajnát 49, az USA-t 47, míg az Európai Uniót mindössze 24 százalék látja részben vagy egészben felelősnek.