A kínai Contemporary Amperex Technology Hungary Kft. (CATL) 2022. augusztus 9-ei bejelentése után, december 5-én már megtörtént a hatósági engedélyek megkérése. A levél aláírói, Szabó Tamás, Somogyi László, Tukoráné Kádár Iboly és Szabó Zoltán megjegyzik, hogy a két időpont között ismeretek hiányában döntött a debreceni közgyűlés többsége a Déli Ipari Park területének eladásáról.

Leírták, hogy az állampolgárokat, Debrecen és a megye lakóit váratlanul érték, és nagy felháborodással fogadták, hogy nélkülünk, a fejünk felett hoznak döntést.

Hozzátették, hogy a január 9-én kikényszerített közmeghallgatáson számtalan szakmai kérdésre nem kaptak választ. A levélírói kihangsúlyozták, hogy a meghallgatáson közel ezer ember egységesen utasította el a gyár építését, és kifogásolták, hogy a döntés előtt nem kérték ki a lakosság véleményét.

Nehezményezték, hogy a térség parlamenti képviselői, akik a város és a megye lakóit képviselik nem hallatták eddig a hangjukat, és a közmeghallgatáson sem jelentek meg.

Úgy éreztük, hogy a fejünk felett Debrecen város vezetői, a Kormány jóváhagyásával eladják a jövőnket, gyermekeink, unokáink egészségét veszélyeztetve.

- írják.

Kihangsúlyozták, hogy ez az épitkezéssorozat, több gyár és üzem építése érinti Debrecen teljes lakosságát, Mikepércset, Sárándot, Derecskét, Ebest, Hajdúszovátot, Hajdúszoboszlót, sőt még Békés megye egy részét is.

A levél írói kijelentették, hogy elvárják a parlamenti képviselőktől, hogy az itt lakó emberek érdekeit képviseljék, és az akkumulátorgyár építésének ellenzőivel végre ülnek le beszélgetni a problémákról.

Ne dugják homokba a fejüket, vállalják a véleményüket, segítsenek a törvényes eljárásrend betartatásában, hisz engedély nélküli építkezések zajlanak, a kiváló minőségű termőföldön. 

- tették hozzá.

Azt kérik Kósa Lajostól, Pósán Lászlótól és Tasó Lászlótól, hogy még a 2023. január 20-án esedékes közmeghallgatás előtt folytassanak le egy eszmecserét a debreceni és hajdúsági civilek képviselőivel.  
Fotó: Kósa Lajos Facebook-oldala