A szombati rakétacsapás az egyik leghalálosabb orosz támadás volt az immár közel 11 hónapja tartó ukrajnai háború során. A Kreml ugyanakkor továbbra is tagadja felelősségét az ügyben, állításuk szerint ukrán elfogórakéta zuhant az épületre.

Huszonkét ember után kutatnak jelenleg a mentőegységek az összeomlott dniprói lakóépület romjai alatt – közölte az ukrán állami katasztrófaelhárítás. Egy, még a szovjet időkben épült sokemeletes lakóházba csapódott be a rakéta a városközpontban.

A városi adminisztráció tájékoztatása szerint, a halálos áldozatok közül öten gyermekek. Egyikük holttestét ma emelték ki a romok közül.

Az ukrán hadsereg közlése szerint egy H-22-es orosz rakéta csapódott az épületbe. A katasztrófaelhárító egységek több mint 9000 tonna építőanyag törmeléket, továbbá 41 megrongálódott autót távolítottak el mostanáig a helyszínről

- írja a usnews.com.

A közvélemény mindeközben egy ukrán tisztségviselő azonnali lemondását követeli, aki az ukrán légvédelem felelősségét firtatta a tragikus eset kapcsán. A tisztviselő azt sugallta, a légvédelem a városközpont felett hatástalanított egy orosz támadó rakétát, mely ezt követően zuhant a lakóépületre.

Egy ilyen alapvető hiba elkövetése után a lemondás lenne a civilizált magatartás

– közölte Olekszij Aresztovics elnök tanácsadó, egy a közösségi médiában közzétett posztjában.

Ukrán jelentések szerint az oroszok több mint 210 H-22-es rakétát lőttek ki ukrajnai célpontokra az ukrajnai invázió kezdete óta, melyek közül egyet sem tudott hatástalanítani az ukrán légvédelem. 

A harcok is folytatódnak Ukrajna-szerte

Délen, a mikolajivi és a herszoni régióban két ember halt meg bombázások következtében. A kelet-ukrajnai Donyeck-megyében két civilt öltek meg a harcok során – tájékoztatott Kirilo Timosenko, a kijevi elnöki hivatal helyettes vezetője.

A hadsereg egy szóvivője azt állította, hogy Szoledarban is folytatódnak a harcok a sóbányáiról ismert kisváros ellenőrzéséért. Moszkva napokkal ezelőtt a város bevételéről adott hírt.

Az ukrán hadsereg visszaszorítja a kelet-ukrajnai Szoledarnál az orosz erőket

– jelentette ki Szerhij Cserevatij.

Fotó: Dnyipro, 2023. január 15.
Férfi holttestét szállítják el a helyszínről 2023. január 15-én hajnalban, miután az előző nap orosz rakétatalálat ért egy lakóházat az ukrajnai Dnyipróban. A támadás következtében több mint húsz ember életét vesztette.
MTI/AP/Jevhen Maloletka