A Stratolaunch a Scaled Composites által a Stratolaunch Systems számára készített amerikai kéttörzsű, hat hajtóműves nehéz szállító repülőgép, amelyet hordozórakéták 11 ezer m-ről történő indítására fejlesztettek ki. A hasznos teher a két törzs közötti szárnyrész alá függeszthető. 117 méteres szárnyfesztávolságával jelenleg – 2022-ben – a világ legnagyobb repülőgépe - olvasható a wikipedia.hu oldalán.

A repülő a kaliforniai Mojave-sivatagból szállt fel helyi idő szerint január 13-án, majd ugyanazon reptérre tért vissza.

A Roc jelenleg a legnagyobb repülő, a gép ilyen sokáig még sosem repült.

A Roc egyelőre tesztelés alatt áll, az első felszállásra 2019. április 13-án került sor a Mojave-sivatagban, idővel pedig a Stratolaunch hiperszonikus járművének, a Talonnak az indítására fogják használni.

Azóta még nyolcszor szállt fel, utoljára 2022 októberében. Az első Talon-A indítási teszteket idén hajthatják végre, Zachary Krevor, a vállalat vezérigazgatója bizakodással néz a jövőbe. 

Mióta az orosz erők megsemmisítették az ukrán Antonov An-225-öt, azaz a Mriját, a Rocot tekintik a legnagyobb repülőnek. A Mrija a tömegét, a törzsének hosszát és a teherbíró képességét tekintve is nagyobb volt, a Rocnál viszont a szárnyfesztávolság hatalmas - szemlézte a lap hírét a 24.hu.

Fotó: youtube