A telex.hu arról számolt be, hogy a próbaérettségi dolgozatait a MEGAvizsga Oktatási Kft. állította össze, az ő felhívásukra jelentkezett az iskola még tavaly. A cég szakmai anyagokat ad iskoláknak, honlapot üzemeltet, és központi felvételi előkészítő foglalkozásokat is tart 8. osztályos és végzős tanulóknak egyaránt. A honlapjuk szerint országszerte több mint 500 iskolával álltak már kapcsolatban.

A végzős diákok a Madách Imre Gimnáziumban magyar nyelv és irodalomból, történelemből és matematikából írtak próbaérettségit. Előbbi kettőért középszinten fejenként 1800 forintot, a matematika középszintű próbaérettségiért 1300 forintot kellett fizetniük. Így egy osztálynak összesen 133 ezer forintba került a próbaérettségije. Az iskola honlapján az olvasható, hogy a diákok, a szülők és a tanárok közösen döntötték el, részt vesznek a fizetős gyakorló vizsgán.

Az iskola vezetése a honlapján a következővel indokolta a cég megbízását:

„Így ez a próbaérettségi egyfajta külső megmérettetés a diákoknak, illetve tapasztalatszerzés a tavaszi vizsgaidőszakra.”

A lap az üggyel kapcsolatban megkereste a Madách Imre Gimnázium igazgatóját, aki azt írta:

Az összeg a dolgozat összeállítását, nyomdai előállítását és javítását fedezi. A befizetett összegből sem az iskola, azaz a pedagógusok és az igazgató, sem a tankerület nem részesült.

A telex.hu információi szerint azáltal, hogy külsős cég bonyolította le a próbaérettségit, nagy terhet vettek le a tanárok válláról, akiknek egyébként munkaidejükön felül kellett volna összeállítaniuk és kijavítaniuk a dolgozatokat. 

Az iskolát fenntartó Salgótarjáni Tankerületi Központnak tudomása sem volt arról, hogy a Madách Imre Gimnáziumban külsős cég szervezi a próbaérettségit.

A tankerület a megjelent hírek alapján megkezdte az ügy kivizsgálását, ugyanis úgy vélik, a színvonalas szakmai feladatellátáshoz és a működéshez szükséges valamennyi feltétel adott, külső anyagi források bevonásra nincs szükség, és arra engedélye sincs az intézményeiknek.

Illusztrációs fotó: pixabay