A lövéseket a tettesek egy mozgó járműből, egy fekete Toyota autóból adták le szombat délután Camden városrészben, a St. Aloysius katolikus templomnál, ahol éppen gyászszertartás zajlott. A lövöldözésben hatan sérültek meg, köztük két gyermek. Az incidenst követően a jármű elhajtott a helyszínről.

A Scotland Yard megerősítette, hogy a támadás után

megsérült hétéves kislányt életveszélyes állapotban vittek kórházba. A londoni rendőrség hétfői tájékoztatása szerint állapotát stabilizálták, de továbbra is életveszélyben van. Egy 12 éves lány könnyebb lábsérülésekkel került kórházba, őt ellátását követően hazaengedték. A gyerekek mellett megsérült négy nőt is kórházba szállították, ők nincsenek életveszélyes állapotban, azonban egyikük sérülése a vizsgálatok alapján maradandóak lehetnek. 

A Scotland Yard közölte, elfogtak egy fiatal férfit, akit gyilkossági kísérlet gyanújával vették őrizetbe, miután autóját a rendőrök vasárnap este megállították.

Ő csupán az egyik gyanúsított, 22 éves. Kilétét a rendőrség egyelőre nem fedte fel - írja a BBC. 

A merénylők egy katolikus gyászszertartás résztvevőire nyitottak tüzet a Phoenix Road-on 13.30 perc tájékán. A templomban, illetve az előtt több mint háromszáz ember tartózkodott.

Egy 20 éves lány, Sara Sanchez és édesanyja gyászszertartása zajlott. Sara még novemberben hunyt el leukémiában, anyja ugyanabban a hónapban távozott az élők közül.

A gyászmise éppen véget ért, az emberek kifelé tartottak a templomból, amikor „hatalmas robbanást” hallottam. Nagyon furcsa, hosszú ideig tartó zaj volt

– mondta el Jeremy Trood atya a BBC tudósítójának.

A gyászszertartást követően galambokat engedtünk volna útjukra, az emberek ezt akarták látni, ezért hagyták el a templomot. Még mindig bennem vannak a sikolyok, kiáltások, amiket akkor hallottam, mindenki próbált visszajutni a védelmet nyújtó épületbe a lövések elől. Sokkoló volt az egész, soha nem tapasztaltam ehhez hasonlót

– tette hozzá a pap.

London polgármestere, Sadiq Khan mélyen lesújtónak nevezte a londoni lövöldözést. Kijelentette, szoros kapcsolatban áll a vizsgálatot folytató nyomozókkal.

Fotó: London, 2023. január 15.
Helyszínelő rendőrök Londonban 2023. január 14-én, miután egy autóból járókelőkre lőttek a brit főváros Camden negyedében. Négy nő és két kislány megsebesült, az egyik gyermek életveszélyesen.
MTI/AP/PA/James Manning