Amint arról lapunk, a frisshirek.hu is beszámolt, azonnali hatállyal menesztették a Paksi Atomerőmű korábbi vezetőjét Pekárik Gézát. Az új vezérigazgató Horváth Péter János, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal eddigi elnöke, hétfőn munkavállalói fórumon mutatkozott be Pakson.

Szavai szerint Paks különösen jelentős abból a szempontból, hogy más erőforrások még egy generációs időszakot sem képesek kiszolgálni - írja a Paks-Press Hírügynökség. Kiemelte, hogy ez az évtizedeken áthúzódó teljesítmény minden elismerést megérdemel és meg is kell, hogy érdemeljen a fogyasztók, a hazai lakosság, az európai energiapiac, a mindenkori kormányzat és a tulajdonos részéről egyaránt. 

A paksi atomerőmű vezérigazgatójaként az határozott célom, hogy ezt a már megszokott trendet tovább folytassam.

– fogalmazott.

Az új vezető elmondta, hogy a piaci környezet alapjaiban változott, vagy inkább rendült meg az elmúlt időszakban. A háború hatása a szomszédunkban a földgáz, a villamosenergia piacain komoly zavarokat okoztak, és még sok fejfájásra számíthatunk az elkövetkezendő időkben.

Az európai energiapolitikának most meg kell tanulnia, hogy az erőltetett zöldítés mellett, az ellátás biztonságát is ápolnia kell, Magyarország már ezt régebb óta megtanulta, és nem is felejthetjük el.

Horváth Péter János ezt követően az atomerőmű előtt álló feladatokra is kitért. Az ellátásbiztonságra utalva felidézte azokat a kihívásokat, amely az üzemanyag utánpótlás gondjaiként jelentkeztek. Nőtt az áramfelhasználók köre, és emelkedett az import. A további kihívások között említette a szakember- utánpótlás biztosítását. Hozzátette, hogy az atomerőmű a város és a régió további fejlődésének kulcsa is.

Az atomerőmű új vezérigazgatója a Társaság egyes szakterületei előtt álló feladatokra is kitért. Mint mondta, az üzemvitel területén határozott cél, hogy az „eseményektől” mentes legyen. A karbantartás feladatai között első helyen említette a biztonságot, és fontosnak tartja a szaktudást és képzést, mely feladatra külön dedikált szervezet működését tervezi.  A gazdasági mutatókról szólva hangsúlyozta, hogy az atomerőmű kiemelkedő üzleti vállalkozás.

Leendő munkatársai felé irányuló beszédében, az atomerőmű lakossági kapcsolatainak fontosságát és fenntartását is szem előtt tartva úgy fogalmazott, hogy a Társaság létérdeke a társadalommal való találkozás, párbeszéd és tájékoztatás.

A társadalmi, ellenőrző szervezeteknek nagyobb önállóságuk lesz a rendelkezésükre álló források felhasználásában. Az atomerőmű továbbra is támogatja a sportegyesületeket és a szabadidő hasznos eltöltését.

– mondta el.

Önmagáról szólva azt mondta: szigorú, következetes, jelenlévő, egyenes és alapos lesz, bízik a Társaság sikeres működésében és szaktudásában.

A hétfői munkavállalói fórum nem volt tervezett, tekintettel az előző vezető azonnali menesztésére. Az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége január 24-én 8 órára hirdette meg előre tervezett munkavállalói fórumát, melynek témája többek között az MVM Társaságcsoportban zajló bértárgyalás helyzete. Ezzel összefüggésben Horváth Péter János azt nyilatkozta, hogy az érdekképviseletek előtt mindig nyitva fog állni az ajtaja.

Fotó: Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal Facebook oldala