Donáth Annával arra kértük az Európai Bizottságot, hogy hozzon sürgős kiegészítő intézkedéseket, hogy a magyar diákok továbbra is hozzáférhessenek az Európai Unió Erasmus+ diákcsereprogramjaihoz

– írta a Facebookon hétfőn Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti képviselője.

A párt alelnöke azt írta a bejegyzésben – amit a hvg.hu vett észre – hogy

„az Európai Bizottságnak van mozgástere abban, hogy módot találjon a diákok közvetlen támogatására, hiszen a kormány hibája miatt ők esnének el az Erasmustól”.

Cseh és Donáth egy olyan javaslatot tett a bizottság elé, hogy

a programon belül szabadítson fel forrásokat, amelyeket közvetlenül a hallgatóknak szán, és egy helyi irodán keresztül, vagy egy független harmadik fél segítségével végeztesse a pályáztatást – hasonlóan például a Norvég Alapoknál alkalmazott modellhez.

Úgy fogalmazott,

meggyőződésük, hogy „az európai intézmények erőfeszítései akkor működhetnek, ha a visszaélések felelősei ellen irányulnak”.

Amint arról lapunk, a frisshirek.hu korábban már beszámolt, az Európai Bizottság döntése szerint azon hazai egyetemeknél, amelyek alapítványi fenntartásba kerültek, ideiglenesen felfüggesztik az Erasmus+ hallgatói csereprogramban való részvételt, valamint a Horizont nevű tudományos együttműködésben sem kaphatnak ideiglenesen uniós forrásokat az érintett felsőoktatási intézmények.

Az ELTE docense, Fazekas János szerint pedig ez olyan, mintha egy atombombát dobtak volna a felsőoktatásra. A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete azt követeli, hogy távozzanak az aktív politikusok az egyetemi alapítványokból, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája pedig akár tüntetéseket is kilátásba helyezett, ha nem rendeződik a helyzet.

A Magyar Rektori Konferencia szerint valamennyi magyar egyetemi polgárnak, az egyetem fenntartójától függetlenül, diszkriminációmentesen biztosítani kell azt a jogot, hogy az Európai Unió oktatási, mobilitási programjaiban, valamint kutatási együttműködéseiben részt vehessen

Mint megírtuk, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető a csütörtöki kormányinfón arról beszélt, hogy a kormány – ha nem sikerülne megegyezni az Európai Bizottsággal – a következő szemesztertől állja a magyar diákok Erasmus-költségeit.

Fotó: Facebook/Cseh Katalin oldala