Szombaton Oroszország újabb nagyszabású légitámadást mért ukrán városokra, Dnyipróban egy kilencemeletes házat ért találat.

A legfrissebb adatok szerint a halálos áldozatokon kívül hetvenketten sebesültek meg, köztük 13 gyermek, 39 embert mentettek ki.

Még mindig keresnek 43 személyt. A mentők még három tűzfészket oltanak a házban, közben tovább kutatnak a romok alatt túlélők után.
Dnyipróban a városi tanács közlése szerint háromnapos gyászt rendeltek el.

Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki iroda helyettes vezetője a Telegramon közölte, hogy a szombati orosz támadások következtében a dnyiprói áldozatokon felül öten meghaltak és négyen megsérültek Donyeck megyében.

Jaroszlav Janusevics, a déli Herszon megye kormányzója közölte, hogy az orosz erők vasárnap reggel csapást mértek Herszon város lakóövezetére. Hozzátette, hogy eddig két sérültről tudnak a hatóságok.

Mikola Olescsuk altábornagy, az ukrán légierő parancsnoka a Facebookon kijelentette, hogy az ukrán fegyveres erők nem rendelkeznek olyan fegyverekkel, amelyek alkalmasak az orosz hadsereg által szombaton kilőtt rakéták megsemmisítésére.

"Január 14-én öt H-22-es típusú rakétát lőtt ki az orosz légierő öt Tu-22-es nagy hatótávolságú bombázóval Ukrajna területére. A lövéseket a kurszki területről és az Azovi-tengerről hajtották végre. Az egyik H-22 rakéta, amelyet Kurszk térségéből indítottak, egy sokemeletes épületbe csapódott Dnyipro városában. A radarberendezések észlelték a kilövés hozzávetőleges helyét, a rakéta magasságát és repülési sebességét. Kétséget kizáróan az egy H-22 rakéta volt. Az ukrán fegyveres erők nem rendelkeznek olyan fegyverekkel, amelyek alkalmasak az ilyen típusú rakéták lelövésére. Az Ukrajna területén végrehajtott orosz katonai agresszió kezdete óta több mint 210 ilyen típusú rakétát lőttek ki. Az ukrán légvédelem egyet sem tudott megsemmisíteni"

- fejtette ki. Hozzátette, hogy a H-22-es robbanófejének tömege körülbelül 950 kilogramm, a rakéta maximális hatótávolsága pedig 600 kilométer. A parancsnok szerint csakis olyan légvédelmi rakétarendszerek képesek ezeket a légi célpontokat elfogni, amelyeket várhatóan a közeljövőben a nyugati partnerek bocsáthatnak Ukrajna rendelkezésére. Példaként a Patriot légvédelmi rakétarendszereket említette.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, vasárnapi összesítése szerint eddig mintegy 115 290 orosz katona halt meg Ukrajnában, közülük 630 szombaton.

Oroszország újabb heves rakétatámadást indított az ukrán városok ellen

- írta Facebook-bejegyzésében Zelenszkij. Kijev, Harkiv, Odesza, Kryvy Rih, Dnipro, Vinnytsia, Ladyzhyn, Burshtyn, Khmelnytsky és más városok voltak terroristák célpontjai.

Dnipro városában egy lakóépület pusztult el ebben az orosz támadásban. Sajnos óránként nő a halottak száma... Részvétem a rokonoknak, barátoknak.

Az orosz rakéták által eltalált helyszíneken most minden szolgáltatás működik.

A nap folyamán Ukrajna felé indított több mint harminc rakétából több mint 20-at lőttek le. Ezek több száz megmentett életről van szó. Köszönöm a légierőnknek, a pilótáinknak és mindenkinek, aki segít. Sajnos az energetikai infrastrukturális létesítményeket is találat érte. E tekintetben a legnehezebb helyzet Harkiv régióban és Kijev régióban van.

Meg lehet állítani az orosz terrort? Igen, ez az.

Lehet ezt valahogy másképp csinálni, mint az ukrajnai csatatéren? Sajnos nem. Ezt meg lehet és kell is tenni a földünkön, az égen, a tengerünkön.

Mi kell ehhez? A fegyverek, amelyek partnereink raktáraiban vannak, és amelyeket a csapataink annyira várnak. Az egész világ tudja, MI állhat meg, és HOGYAN lehet megállítani azokat, akik halált vetnek. És köszönöm mindenkinek aki segít nekünk ebben! - zárja bejegyzését.

Putyin: pozitív az ukrajnai "különleges hadművelet" dinamikája

Pozitív az ukrajnai "különleges hadművelet" dinamikája, minden a moszkvai védelmi minisztérium és a vezérkar tervei szerint alakul - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Rosszija 1 állami tévécsatorna Moszkva. Kreml. Putyin című, vasárnap esti heti magazinműsorában

"Minden a védelmi minisztérium és a vezérkar tervei szerint alakul. Remélem, katonáink mindent megtesznek majd azért, hogy megörvendeztessenek bennünket munkájuk eredményével"

- mondta az orosz vezető.

Igor Konasenkov altábornagy szerint Donyeck térségében az orosz rohamegységek és légideszant erők a légierő és a tüzérség támogatásával Artemivszk (Bahmut) északi külvárosa és a Szil vasútállomás irányába nyomultak előre az elmúlt nap folyamán, megsemmisítve több mint nyolcvan ukrán katonát, két harckocsit, három páncélozott harcjárművet és három egyéb járművet. A többi frontszakaszról szólva a tábornok azt monda, hogy az ukrán fegyveres erők veszteségei Kupjanszk irányában mintegy félszáz katonát, egy páncélozott harcjárművet és két egyéb járművet, Liman irányában több mint 115 katonát, három páncélozott harcjárművet és három kisteherautót, a donyecki régió déli részén pedig mintegy ötven katonát, három kisteherautó és egy egyéb járművet tettek ki. Az utóbbi irányban egy diverzáns- és felderítőcsoport megsemmisítését is bejelentette.