Ahogy a frisshirek.hu-n arról beszámoltunk, ma talán az idei év legjelentősebb választását tartják, ahol a várost kisebbségben vezető, ellenzéki-civil csapat, a Közösen Jászberényért Egyesült jelöltjei a Fidesz-KDNP-vel csapnak össze.

A polgármesteri szék a várost most is vezető Budai Lóránt és Besenyi Orsolya orvosigazgató között dől el,
míg a testületi mandátumok között is csak a két nagy tömb jelöltjei rúghatnak labdába.

A Mi Hazánk egyedül a kompenzációs listában reménykedhet. A szavazás este hétkor véget ért, már napközben is lehetett tudni, hogy az elmúlt időközikhez képest kimagaslóan magas a részvétel.

Délután egyig magasabb volt a részvételi hajlandóság, mint a 2019-es rendkívüli, megismételt voksoláson.

Aztán kicsit elmaradt, de még így is szokatlanul sokan akartak dönteni a saját sorsukról a Jászság fővárosában.

dr. Besenyi Orsolya, független polgármesterjelölt a szavazást megköszönve alábbi Facebook-videóval jelentkezett: "

Van akinek a mai nap a hatalom megtartásáról, nekem Jászberény jövőjéről szól."

Budai Lóránt polgármester, a Közösen Jászberényért Egyesület jelöltje is Facebook-oldalán köszönte meg a részvételt.

"Ma 19 órakor lezárult a szavazás. Köszönöm mindenkinek, aki fontosnak érezte, hogy döntsön a városunk sorsáról. Nagyon büszke vagyok arra, hogy ilyen sokan mentetek el szavazni, remélem bölcs döntés fog születni. Köszönöm a rengeteg biztató szót és a mindig kedves fogadtatást! Most várjuk az eredményeket. Hajrá Jászberény!"

Az első beérkezett adat szerint a Jászberényhez csatolt települést, Portelket kétharmaddal nyerte Budai Lóránt.

Egyelőre: 8268-3483 Budai Lóránt és Besenyi Orsolya szavazataránya.

Ez egyelőre 20 választókör adata a 21-ből.

Az ellenzéki pártok üzentek a DK-nak

A Jobbik már gratulált is a párthoz tartozó Budai Lóránt győzelméhez. Közleményükben írták, úgy tűnik, a büszke jászokat nem tudta megvezetni a Fidesz médiagépezete, és bár hatalmas volt az ellenszél, de győzni tudott Dávid Góliát ellen. „Jászberény életében egy új időszak kezdődhet el a lakosoknak köszönhetően, hiszen nemcsak vezetőjüknek szavaztak bizalmat újra, de kisebbségbe kerültek azok is, akik eddig arra használták a felhatalmazásukat, hogy akadályozzák a szakmai munkát. Jászberény végre a béke városa lehet egy erős vezetővel és egy lokálpatrióta csapattal. A mai választás tanulsága, hogy kétharmados győzelmet tud aratni egy igazi lokálpatrióta csapat a pártérdekekkel a helyi politikát mérgező Gyurcsánypárt nélkül, a Fidesszel és kollaboránsával, a Mi Hazánkkal szemben. A mai nap bebizonyította azt, hogy a helyi közösségek a legsikeresebbek a pártpolitikamentes önkormányzati választással lehetnek. Így lehet meghaladni a Fidesz városokat, helyi közösségeket és családokat is megosztó, az embereket egymás ellen fordító politikáját”

– fogalmaztak.

Az MSZP is üdvözölte az eredményt. Közleményükben megjegyezték, a Jobbik, a Kossuth Kör, a Momentum és az MSZP összefogása bebizonyította, hogy a mai választási rendszerben kizárólag akkor van esély a sikerre, ha együttműködnek a demokratikus ellenzéki pártok, és ez még akkor is igaz, ha ezt nem mindenki vállalja közülük, mint ahogy most a DK sem tette. A DK kilépett ugyanis a „Közösen Jászberényért Egyesületből”

Márki-Zay Péter is gratulált a Facebookon Budai Lórántnak.

Gedei József alpolgármester, amikor már látszott az eredmény alakulása, bejelentette, hogy kilép a DK-ból: 

„A Demokratikus Koalíció tagjaként folytatott közéleti tevékenységemet befejezem. 2023. január 15. napi hatállyal lemondtam a Jász-Nagykun-Szolnok Megye Jászberény központú választókerületi elnökének tisztségéről és bejelentettem a DK-ből történő kilépésemet”.

dr. Szotyori-Lázár Zoltán, a Jobbik politikusa a helyszínen követte az eseményeket, facebook-oldalán látható videó a győzelmet ünneplő pillanatokról.

Hazatértek a Városházára


Hiába volt a jelenlegi hatalom minden ármánykodása, a sikerült a jászberényi csoda. Most mulassunk, de a jövő héten kezdődik a munka. Most jön a neheze. Igazi csapatjáték volt, de ezzel mindenki nyert - mondta el a Frisshirek.hu tudósítójának Budai Lóránt.

A kiemelt kép forrása: Budai Lóránt Facebook-oldala