A moszkvai védelmi tárca szóvivője, Igor Konasenkov altábornagy szerint a város elfoglalását a légierőnek, valamint a rakéta- és tüzérségi csapatoknak az erődítményekre és az utánpótlási vonalakra mért tűzcsapásai tették lehetővé, továbbá az, hogy az orosz légideszant-alakulatok az uralkodó magaslatokat megszállva északról és délről blokkolták a várost.

A beszámoló alapján a város bevétele során három ukrán harci repülőgépet és egy helikoptert lőttek le, miközben a légvédelem elfogott tíz, az orosz erők állásaira sorozatvetőkből kilőtt rakétát. Az elektronikus hadviselés eszközei elfojtották az ukrán irányítás rendszerét és megakadályozták a drónok bevetését.

A szóvivő szerint csak az elmúlt három nap folyamán több mint hétszáz ukrán katonát, és több mint háromszáz egységnyi fegyverzetet semmisítettek meg Szoledar közelében – adta hírül az MTI.

Konasenkov rámutatott: Szoledar elfoglalása nyomán lehetővé válik, hogy elvágják a tőle délnyugatra fekvő Artemivszk (Bahmut) városban állomásozó ukrán csapatok utánpótlási útvonalait, majd körülzárják ezeket az erőket.

A védelmi minisztérium péntek este a Telegram-csatornáján közölte, hogy az offenzívát az orosz csapatok különböző nemekből álló csoportjai hajtották végre egységes terv alapján.
Ami az ukrán fegyveres erők által elfoglalt Szoledar városnegyedeinek közvetlen megrohamozását illeti, ezt a harci feladatot a Wagner katonai magánvállalat rohamegységei önkénteseinek bátor és önfeláldozó akciói oldották meg sikeresen

– ismerte el a moszkvai védelmi tárca.

A Wagner-csoport vezetője szerint megpróbálják ellopni tőlük a győzelmet

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport nevű zsoldoshadsereg vezetője a VKontaktye közösségi portálon tett pénteki bejegyzésben kifogásolta, hogy egyesek „megpróbálják ellopni a győzelmet” csoportjától, és lekicsinyelni a „különleges hadművelet” során szerzett érdemeit. Az RBK gazdasági hírportál szerint azokhoz is szólt, akik megbecsülik a Wagner tevékenységét és arra buzdította őket, hogy támogassák a harcosait, és a kommentjeikben tegyenek említést arról, hogy léteznek és keményen dolgoznak annak érdekében, hogy az oroszok nyugodtan alhassanak.

Prigozsin úgy vélekedett, hogy az általa vezetett magánhadseregnek jelentős kárt okozhatnak a „haderőnemek közötti harcok, a korrupció, a bürokrácia és azok a tisztviselők, akik a pozíciójukban akarnak maradni”. Azt állította, hogy az utóbbi időben „aktív munka” folyik a médiában annak érdekében, hogy elhallgassák a Wagner szerepvállalását.

Fentiekből az olvasható ki, hogy komoly rivalizálás folyik az orosz reguláris haderő és a Wagner zsoldoshadsereg között mind az ukrajnai hactereken, mind a háttérben. Az orosz hadsereg nyár óta nem tudott eredményt felmutatni a frontvonalakon, miközben jelentős kudarcokat volt kénytelen elkönyvelni Északkelet-Ukrajnában, illetve Dél-Ukrajnában egyaránt.
Szoledar esetleges elfoglalásából mindkét oldal igyekszik minél nagyobb részt önmaga számára kihasítani.

Ukrajna ugyanakkor azt állítja, bár kritikus a helyzet, csapataik továbbra is kitartanak a sóbányáiról ismert kisváros egyes pontjain. Félig körülzárták az oroszok a várost, egyetlen út maradt csupán szabad, amelyen keresztül utánpótlást kaphatnak Szoledar védői – mondta el Oleh Zdanov kijevi katonai elemző egy a közösségi médiában közzétett pénteki videóban.

Szerhij Cseravatij, az ukrán haderő keleti parancsnokságának szóvivője is azt közölte telefonon a Reuters hírügynökséggel, hogy a város nem esett el, az ukrán egységek továbbra is harcban állnak Szoledarban.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hangsúlyozta tegnap esti videóüzenetében, hogy a harcok folytatódnak Szoledar birtoklásáért.

Fotó: Az orosz védelmi minisztérium által videófelvételről készített és 2023. január 13-án közreadott képen orosz tüzérek 152,4 mm-es Mszta-B önjáró lövegekkel tüzelnek a kelet-ukrajnai Donyecki területen. Az orosz védelmi minisztérium szerint az orosz erők elfoglalták a Donyecki területen fekvő Szoledar városát. MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium