Nagyrészt erősen felhős vagy borult, helyenként párás időre számíthatunk, csak hajnaltól kezd el északnyugat felől csökkenni a felhőzet. Szombaton a felhőtakaró felszakadozását követően az ország nagyobb részén sok napsütésre számíthatunk, de az északkeleti, keleti harmadban kitart a borult, párás idő.

A pénteken délután nyugaton, északnyugatra már megérkező frontális csapadékzóna fokozatosan kelet felé helyeződik, és csak szombat kora délutánra hagyja el a keleti határvidéket. Általában eső várható, halmazállapot-váltás inkább csak a hegycsúcsokon lehet. A déli, szombaton a nap első felében átmenetileg északnyugatira forduló szelet kísérhetik élénk, néhol erős lökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +5 fok között alakul, a nyugati határszélen számíthatunk a fagypont körüli értékekre. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 4 és 11 fok között várható, a tartósan borult részeken mérhetjük az alacsonyabb értékeket.

NNK: megkezdődött az idei pollenszezon

Az enyhe időjárás miatt megkezdődött az idei pollenszezon, a mogyoró virágpora már eléri az allergiás tüneteket kiváltó közepes szintet - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) pénteken az MTI-vel.

Az éger, a ciprus- és tiszafafélék, valamint már a kőris virágpora is jelen van a levegőben, azonban koncentrációjuk jellemzően még alacsony. A meteorológiai előrejelzés alapján a következő napokban nem várható jelentős változás, de a legkorábban virágzó fák pollenszórása az újabb felmelegedés hatására ismét erősödhet - tették hozzá.

Az NNK arra kéri a pollenallergiás betegeket, hogy fordítsanak gondot a megelőzésre és a tünetek enyhítésére. Ebben segít a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) naponta frissülő polleninformációs szolgáltatása. Javasolják, hogy a mogyoró, az éger, a kőris, illetve a ciprus- és tiszafafélék pollenjére allergiások készüljenek fel a tünetek megjelenésére, illetve erősödésére, és kérjenek tanácsot kezelőorvosuktól.