Megbeszéltük a front főbb irányaiban kialakult helyzetet. Különös figyelmet fordítottunk a bahmuti és a szoledari harcokra

- írta Zelenszkij a Facebook-bejegyzésében.

Nyomatékosítani akarom, hogy a Bahmutot és Szoledart védő egységek mindent megkapnak, amire szükségük van. Lőszert és minden egyebet

- áll a haditanácsot követően kiadott nyilatkozatban a France24.com híradása szerint.

Az elnök tájékoztatása szerint a tanácskozás során szót ejtettek az ukrán hadsereg megerősítéséről is a partnerországoktól kapott felszerelésekkel és fegyverekkel.

Szerhij Cserevatij, a keleti országrészben harcoló ukrán alakulatok szóvivője egy tévéműsorban elmondta, hogy a nap folyamán az orosz erők 91 alkalommal lőtték Szoledart. Közölte, több mint száz orosz katona halt meg a városért folyó harcokban. Szoledarban folynak a harcok, az ellenség oda összpontosította fő erőfeszítéseit, beleértve a Wagner csoport legképzettebb katonáit és más alakulatokat. Rakétaegységünk és tüzérségünk arra törekszik, hogy amennyire csak lehet, kiszorítsa az ellenséget" - fogalmazott a szóvivő az MTI beszámolója szerint.

Szoledar védői kitartanak, ugyanakkor több mint 500 polgári személy, köztük gyerekek kerültek csapdahelyzetbe a városban a rendkívül súlyos harcok következtében. Zelenszkij elnök csütörtök esti, a nemzethez intézett videóüzenetében külön köszönetet mondott két egységnek, akik sikeresen védik állásaikat, nagy veszteségeket okozva a támadóknak a sóbányáiról ismert városkában.

Szoledar igazi húsdarálóvá vált

Szoledar igazi húsdarálóvá vált a France 24 helyszíni tudósítójának jelentése szerint. A Wagner-zsoldoshadsereg tisztjei parancsának megfelelően a csoport katonái szűnni nem akaró hullámokban támadják az ukrán védelmi állásokat a városban. Az oroszok stratégiája az ukrán egységek kifárasztásán alapszik. A Wagner alakulatok többségükben rosszul felszerelt és kiképzett egykori rabokból állnak, hatalmas veszteségeket szenvednek el a város ostroma során. Mindazonáltal nem mondható el, hogy ne érnének el bizonyos sikereket a hadművelet során.

A Maxar Technologies által Twitteren közétett légifelvételeken jól látható, hogy a kisváros mára gyakorlatilag romhalmazzá vált.

Additional before (August 1, 2022) and after (January 10, 2023) #satellite imagery of the town of #Soledar, #Ukraine (lat: 48.663700, long: 38.091763), showing homes, schools and buildings that have been destroyed from the month’s long battle and artillery exchanges. pic.twitter.com/0JtVReyeBF

— Maxar Technologies (@Maxar) January 11, 2023

Fotó: The Kyiv Independent