2020 karácsonyára érkezett a hír, hogy Szolnok csaknem másfél milliárd forint EU-s pénzt nyert el az egykori vár látogathatóvá tételére. A térség akkori (és jelenlegi) országgyűlési képviselője bejegyzésében ismertette a projekt elemeit:

  • az egykori szolnoki vár erődjét építészeti, művészi és virtuális eszközökkel kívánja újra látogathatóvá tenni,
  • kialakítják a Szolnok Vár! látogatóközpontot, amelyhez török kávézó, interaktív várkiállítás és kilátóterasz is épül,
  • a szomszédos művésztelepen megújul a "Művésztorony",
  • kiépül a Zagyva töltésén a "Bástya-sétány", ami az egykori várfal hangulatát idézi, továbbá a beruházás közvetlen környezetét érintő térrendezés, játszótér építése, illetve kerékpáros megállóhely kialakítása képezi a projekt részét.

Amikor 2021 augusztusában Hadházy Ákos országgyűlési képviselő Szolnokon járt, nem értette - és ennek hangot is adott -, hogy a hatalmas pénzösszegből miért csak ennyi valósult meg, és hogy a tervezett munkálatok miért ilyen lassan haladnak.

Én nem zárom ki, hogy valahol meg vannak [a Kállai Mária által is idézett projektelemek], de hogy a másfél milliárból (ebből 950 millió EU pénz) nem "került létrehozásra új turisztikai vonzerő", sem "élményszerzési lehetőség" az egészen, de egészen biztos

- írta akkor bejegyzésében a korrupcióellenességéről híressé vált politikus. Most azonban hírt adott a beruházásról Szalay Ferenc polgármester is, aki szerint a tervek szerint halad az építkezés:

a tervek szerint halad a 300 méter hosszú Bástya-sétány építése a Zagyva-gáton, amely "összeköti" a kellemest a hasznossal: egy újabb turistacsalogató látványossága lesz Szolnoknak, amellett, hogy rendkívül fontos védvonalat képez majd egy-egy esetleges árvíz idején is

- írta bejegyzésében a polgármester. Ahogy arról a frisshirek.hu-n beszámoltunk, tavaly novemberben határozott arról a város közgyűlése, hogy a másfél milliárd forint elnyert EU-s pénz mellé ismét adnak további 100 millió forintot a Szolnok VÁR! – Szolnoki Várkerület turisztikai célú fejlesztése című projektre.

A kiemelt kép forrása: Szalay Ferenc Facebook-oldala