2023.06.01., csütörtök - Tünde
Budapest: 15o - 18o
Az ország 19 megyéjében

Négyen a lakástűzben, ketten pedig a szén-monoxid-mérgezés miatt haltak meg Nógrádban

frisshirek.hu, 2023. január 10. - 17:47
Négyen a lakástűzben, ketten pedig a szén-monoxid-mérgezés miatt haltak meg Nógrádban

2022-ben összesen 238 lakástűz keletkezett vármegyénkben, 10-el több, mint 2021-ben, ami 4 százalékos emelkedést jelent. Az év folyamán 3067 négyzetméternyi épített terület égett le, 30 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A lakástüzekben 4 ember vesztette életét. 18 ember sérült meg, 8-cal több, mint egy évvel korábban, többségük a belélegzett füst miatt. A lakástüzek eloltásához 402 tűzoltóautót riasztottak, a tűzoltóknak összesen 197 órára volt szükségük az oltáshoz. A tűzoltók az égő épületekből 12 embert mentettek ki – tájékoztatott Kapás Márton, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Mint megtudtuk, vármegyénkben a leghosszabb beavatkozás több mint öt órán át tartott: márciusban Szátokon teljes terjedelmében égett egy családi ház. A lángok a házhoz tartozó garázsra, valamint a szomszédos, lakatlan épületre is átterjedtek. A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 8 lakástűz után indult tűzvizsgálat.

A leggyakrabban a nyílt láng használata, az elektromos probléma, a fűtési rendszer hibája, a főzés, vagy a dohányzás vezetett tűzhöz. Két otthon viszont szándékos gyújtogatás miatt gyulladt ki, feleannyi, mint az előző évben.

10 esetben panelház valamelyik lakásában keletkezett tűz. 72 alkalommal a kéményből indult ki a tűz, ami 5 százalékos csökkenés a korábbi év kéménytüzeihez képest. 14 kigyulladt épületben gázpalackok is voltak, amelyek nehezítették az oltást.

A 238 tűzzel érintett otthon közül csak 1 helyszínen volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, amikor még van idő cselekedni, az éppen meggyulladt tüzet eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni.

A szóvivő hangsúlyozta: a szén-monoxid-érzékelők elterjedése vármegyénkben ezzel szemben már sokkal kedvezőbb képet mutat.

2022-ben 51-szer hívták a tűzoltókat szén-monoxid miatt, ez 10-zel több, mint egy évvel korábban. A 24 százalékos esetszám-növekedés egyértelmű oka, hogy egyre több otthonban van szén-monoxid-érzékelő

- tette hozzá.

Az érzékelők terjedésének köszönhetően 59 százalékkal csökkent a mérgezések száma, összesen 7 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést. Az év során 2 ember vesztette életét a mérgező gáz miatt.

A szén-monoxid akkor jön létre, ha beltérben nyílt láng van és a tűz nem kap elég levegőt. Minden olyan fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, amelynek látható, elérhető az égéstere. A tragédiák elkerülése érdekében gondoskodni kell az állandó és automatikus szellőzésről és érdemes egy szén-monoxid-érzékelőt is beszerezni.

Fotó: illusztráció, pixabay.com