Hanzély Pál főhadnagy kilencvenhat évvel ezelőtt egy kubikgödör jeges vizébe zuhant korcsolyázó párt mentett ki, ám ő maga tragikusan életét vesztette

- emlékezett az eseményre Szalay Ferenc polgármester, aki kiemelte, hogy minden évben koszorúzással hajtanak fejet az életmentő katona előtt. A polgármester bejegyzésében a bibliai erkölcsi parancsot idézte fel:

szeresd felebarátodat, mint tenmagadat!

- amelyet a néhai főhadnagy követett, de János evangéliumában feljegyzett jézusi kijelentést is elmondhatta volna a városvezető, amely szerint

senki sem szeret jobban, mint az, aki életét adja barátaiért.

1927. január 8-i történet Kósa Károly honlapján részletesen is olvasható, amely szerint a bajba jutott jegyespárnak többen igyekeztek a segítségére, de Hanzély Pál volt az, aki a jeges vízbe vetette magát a mentéséért. A veszélyt látva sokan összesereglettek, de segíteni nem tudtak az életükért küzdőknek, mert a hozott létrák és kötelek is rövidek voltak.

Hanzély Pál fél órán át küzdött azért, hogy kellő mértékben kitolja a vízből a bajba jutott Oreskó Sárit,

és mikor épp úgy látszott, hogy talán a hős főhadnagy is megmenekül, egyszerre csak elmerült a vízben, és nem jött fel többé. Később az esti órákban találták meg a holttestét, lábain összeakadt a korcsolya. Vélhetően ezért nem tudott újra a felszínre bukni a kötélért. Az orvosok megállapítása szerint szívgörcs okozhatta a halálát.

Minden korban éltek köztünk hősök

- írta megemlékező bejegyzésében Szalay Ferenc polgármester.

A kiemelt kép forrása: Szalay Ferenc Facebook-oldala