Az előző hónaphoz viszonyítva az export  5,0 százalékkal, az import 7,3 százalékkal nőtt tavaly novemberben.

A múlt év első tizenegy hónapjában az export 19,8 százalékkal, az import 29,5 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit, az áruforgalmi egyenleg 8,006 milliárd euró deficitet mutatott, 12 millió híján 10 milliárd euróval romlott az egy évvel korábbi exporttöbblettel összevetve. A külkereskedelmi forgalom tavaly novemberi részletes adatait február 1-jén közli második becslése alapján a KSH.

A KSH adatai Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter MTI-hez eljuttatott közleménye szerint rávilágítanak arra, hogy 2022 novemberében éves alapon az ipar teljesítménye a munkanaphatásoktól megtisztítva közel 0,8 százalékkal bővült, míg 2022 első 11 hónapjában 6 százalékkal nőtt az ipari termelés volumene.

A kormány nem hagyja magára az ipari szektort sem,

a létrehozott gazdasági védvonal mára már meghaladja a 2 ezer milliárd forintot. A recesszió elkerüléséhez, a családok és a teljes foglalkoztatottság megvédéséhez meg kell őrizni az ipari vállalatok stabilitását és versenyképességét.

Ennek érdekében olcsó hiteleket biztosítunk a Széchenyi Kártya Programon keresztül, kiterjesztettük a kamatstopot, Gyármentő Programot és ehhez kapcsolódó hitel- és garanciaprogramot indítottunk, valamint kiemelten támogatjuk az energiaintenzív kkv-kat

- jelentette ki a kimutatást kommentálva Nagy Márton. A kormány azonban itt nem áll meg - folytatta a miniszter - új iparpolitikával 21. századi gazdaságot hoz létre:

csökkentjük az energiafüggőséget, ösztönözzük a tőkebeáramlást, újragondoljuk a stratégiai ágazatok rendszerét, megerősítjük a hazai tőkét. A legfontosabb azonban a béke és a káros szankciók megszüntetése, csak így állítható helyre az európai konjunktúra

- hangsúlyozta a közleményében a tárcavezető.

A kiemelt kép forrása: unsplash.com