2023.09.26., kedd - Jusztina, Pál
Budapest: 26o - 28o
Az ország 19 megyéjében

Néma képviselőknek a választóik sem értik a szavukat?

frisshirek.hu, 2023. január 09. - 07:34
Néma képviselőknek a választóik sem értik a szavukat?

Tizenhat képviselő nem szólalt fel tavaly a parlamentben, pedig egyikük még szilveszter éjjelén is beszédet tartott választókerületében. Bár a parlamentben legtöbbet beszélő politikusok között a dobogón ketten is kormánypártiak, a tizenhat némán maradt honatya túlnyomó többsége is fideszes. Köztük Rogán Antal, Semjén Zsolt, Kubatov Gábor vagy a ház elnöke, Kövér László is. A Fidesz sajtóérdeklődésre azt válaszolta, hogy egy képviselő munkája - aki havonta 1,3 milliós fizetést vihet haza - munkája nem pusztán a felszólalásokban mérhető.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás
Cseresnyés Péter fideszes képviselő még szilveszter éjjelén is beszédet tartott a horvát-magyar határon, a parlamentben viszont egyáltalán nem szólalt föl

- kezdte riportját az RTL Híradó. A kormánypárti politikus tagja annak

a 16 honatyának, akik 2022-ben egyáltalán nem szólaltak fel az Országgyűlésben.

Ahogy arról a frisshirek.hu-n is beszámoltunk, legtöbbször Rétvári Bence szólalt fel. Elsősorban azonban nem mint Pest megye 4. választókörzetének képviselője, hanem mint a Belügyminisztérium államtitkára.

Összesen 210-szer tartott beszédet több mint 14 órán keresztül

- összegezte a számadatokat az RTL is. Őt Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője követte 113 felszólalással és több mint 11 órás beszédidővel, míg a harmadik az ifjú kereszténydemokrata, Nacsa Lőrint lett 108 felszólalás alatt több mint 9 órás szónoklással.

A sor másik végén a némán maradt képviselők állnak.

A többségük kormánypárti, a 16 néma képviselőből 14 fideszes, köztük Rogán Antal, Kubatov Gábor, Semjén Zsolt, de még Kövér László is.

A fel nem szólaló képviselők közé került azonban Hadházy Ákos független politikus is, aki előre jelezte, hogy nem kíván felszólalásával részt venni a parlamenti munkában, mert azt színjátéknak tartja, képviselői dolgát másképp látja el.

Hasonlóan látja a Fidesz is. A párt a tévécsatorna megkeresésére azt válaszolta, hogy

nem csak a felszólalásokból áll egy országgyűlési képviselő munkája. Abban a bizottsági és munkacsoportokon belüli tevékenység mellett hangsúlyosan benne van egy-egy választókerület vagy régió érdekképviselete.

Egy országgyűlési képviselő havonta 1,3 millió forintos fizetést vihet haza az egyéb juttatásokat nem számítva - emlékeztetett az RTL.

A kiemelt kép forrása: MTI / Szigetváry Zsolt