Cseresnyés Péter fideszes képviselő még szilveszter éjjelén is beszédet tartott a horvát-magyar határon, a parlamentben viszont egyáltalán nem szólalt föl

- kezdte riportját az RTL Híradó. A kormánypárti politikus tagja annak

a 16 honatyának, akik 2022-ben egyáltalán nem szólaltak fel az Országgyűlésben.

Ahogy arról a frisshirek.hu-n is beszámoltunk, legtöbbször Rétvári Bence szólalt fel. Elsősorban azonban nem mint Pest megye 4. választókörzetének képviselője, hanem mint a Belügyminisztérium államtitkára.

Összesen 210-szer tartott beszédet több mint 14 órán keresztül

- összegezte a számadatokat az RTL is. Őt Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője követte 113 felszólalással és több mint 11 órás beszédidővel, míg a harmadik az ifjú kereszténydemokrata, Nacsa Lőrint lett 108 felszólalás alatt több mint 9 órás szónoklással.

A sor másik végén a némán maradt képviselők állnak.
A többségük kormánypárti, a 16 néma képviselőből 14 fideszes, köztük Rogán Antal, Kubatov Gábor, Semjén Zsolt, de még Kövér László is.

A fel nem szólaló képviselők közé került azonban Hadházy Ákos független politikus is, aki előre jelezte, hogy nem kíván felszólalásával részt venni a parlamenti munkában, mert azt színjátéknak tartja, képviselői dolgát másképp látja el.

Hasonlóan látja a Fidesz is. A párt a tévécsatorna megkeresésére azt válaszolta, hogy

nem csak a felszólalásokból áll egy országgyűlési képviselő munkája. Abban a bizottsági és munkacsoportokon belüli tevékenység mellett hangsúlyosan benne van egy-egy választókerület vagy régió érdekképviselete.

Egy országgyűlési képviselő havonta 1,3 millió forintos fizetést vihet haza az egyéb juttatásokat nem számítva - emlékeztetett az RTL.

A kiemelt kép forrása: MTI / Szigetváry Zsolt