Erősítés érkezett Szoledarba, a Bahmut közélében fekvő kisvárosba, ahol rendkívül nehézzé vált a település védőinek helyzete.

Az ellenség különböző irányokból meg-megújuló rohamokat intéz Szoledar ellen, a Wagner-zsoldosok legprofesszionálisabb egységeit vetve be a város elfoglalása érdekében

– áll az ukrán hadsereg által kiadott nyilatkozatban.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tegnap esti, a nemzethez intézett videóüzenetében hangsúlyozta, az ukrán erők tartják Bahmutot és Szoledart a széles körű háborús pusztítás ellenére. Elismerte ugyanakkor, hogy Szoledarban kritikus a helyzet.

Északkeleten, a harkivi régióban egy orosz rakétacsapás hét polgári személyt sebesített meg egy helyi piacon, köztük egy 13 éves lányt – a régiós egészségügyi hatóság tájékoztatása szerint.

A bányákat akarják megszerezni az oroszok

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-zsoldoshadsereg alapítója vasárnap elárulta, miért olyan fontos számukra Bahmut és Szoledar elfoglalása. A térségben található bányákra szeretnék kiterjeszteni ellenőrzésüket.

Nyugati katonai elemzők szerint ugyanakkor Moszkva csak limitált előnyökre tehetne szert a só- és gipszbányák megszerzésével.

Moszkva információs hadművelete

Az orosz haderő vasárnap azt közölte, egy rakétacsapás során mintegy 600 ukrán katonát öltek meg Bahmuttól keletre. A Reuters egy helyszínen tartózkodó riportere ugyanakkor nem látott emberveszteségekre utaló jeleket az említett területen.

A Reuters riporterei felkerestek két kollégiumot is, ahol Moszkva tájékoztatása szerint nagy számú ukrán katonát helyeztek el, s melyekre az orosz haderő csapást mért az újévi, egész Oroszországot sokkoló kelet-ukrajnai ukrán rakétatámadás miatti revansvágy által vezérelve.

A Kramatorszk városában található épületek azonban nem úgy néztek ki, mintha direkt támadás érte volna őket, súlyos rongálást egyikük sem szenvedett el a jelek szerint. Arra sem találtak bizonyítékot, hogy ukrán katonák laktak volna ott, vérnyomok sem voltak a helyszínen.

Az ukrán hadsereg kelet-ukrajnai régiós szóvivője az orosz védelmi minisztérium információs hadművelete részének nevezte a moszkvai állításokat a Szuszpilne News nevű ukrán médiumnak nyilatkozva.
Az orosz hadvezetés azt akarja elhitetni a hazai közvéleménnyel, hogy erőteljes választ adtak az ukránok múlt heti pusztító támadásaira

– jelentette ki Szerhij Cserevatij.

Kijev azt állította, mintegy 760 orosz katonával végeztek a herszoni, illetve a zaporizzsjai régióban múlt heti csapásaik révén. A súlyos emberveszteségeket az orosz hadvezetés is elismerte, noha jóval alacsonyabbra tette a meghalt orosz katonák számát. 

Fotó: Bakhmut közelében, 2022. december 22.
Ukrán katonák páncélozott harcjárművel a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Bahmut környékén az Ukrajna elleni orosz háború alatt, 2022. december 22-én.
MTI/AP/Libkos