Tüzérséggel lövik Bahmut városát a Donbaszban az inváziós erők

Az AFP hírügynökség helyszínen tartózkodó újságírói egyaránt tapasztaltak kimenő és beérkező tüzérségi tüzet a hónapok óta hevesen ostromlott Bahmut városában. Minderre az oroszok által egyoldalúan meghirdetett tűzszünet életbe lépését követően került sor. Igaz ugyanakkor, hogy a harcok intenzitása enyhébb az elmúlt napokban tapasztaltaknál. A település utcái kihaltak, csak katonai járművek láthatóak mindenfelé.

Közvetlenül a tűzszünet hatályba lépését megelőzően az oroszok csapást mértek a dél-ukrajnai kikötővárosra, Herszonra is, amelynek következtében több ember életét veszítette, illetve megsebesült. Legalább négy robbanás rázta meg a várost, miközben tűzszünetről beszélnek. Ilyenekkel állunk háborúban

– közölte a kijevi elnöki hivatal helyettes vezetője, Kirilo Timosenko.

Rakétacsapás érte Kramatorszk városát az egyoldalú orosz tűzszünet életbe lépését követően

Timosenko arról is beszámolt, hogy az orosz erők tűz alá vették a kelet-ukrajnai Kramatorszkot is.

A városba két rakéta csapódott be a tűzszünet Putyin elnök által kihirdetett hatályba lépését követően. Egy lakóépületet találtak el, áldozatok nincsenek

- írta közösségi média bejegyzésében a kijevi vezető a France24.com híradása szerint.

Továbbra is özönlenek az orosz katonák és a hadianyag Fehéroroszországba

Orosz katonákat és hadfelszerelést szállító vasúti szerelvény érkezett Fehéroroszországba – közölte a minszki honvédelmi tárca. Alekszander Lukasenko fehérorosz elnök ma felkeresett egy katonai bázist, ahol orosz katonák állomásoznak. Belarusz és Oroszország egyre inkább elmélyíti katonai együttműködését, mindez komoly aggodalmakat vált ki Ukrajnában és a nemzetközi színtéren egyaránt. Sokan attól tartanak, Moszkva új frontvonalat készül nyitni Ukrajna ellen északi irányból, Fehéroroszország területéről támadva a közeljövőben.

Lukasenko és egy vezető orosz katonatiszt egyeztettek a jelenleg is zajló közös fehérorosz-orosz hadgyakorlat kapcsán a bázison.

Az Orosz Föderáció fegyveres erőinek egységei készek az eltervezett feladatok végrehajtására

– jelentette ki az orosz erők képviselője a minisztérium tájékoztatása szerint.

Fotó: Unicef