Karácsony előtt a térképes adatok már azt mutatták, hogy a középnyugati államokban jóval mínusz 20 fok alatt volt a hőmérséklet, egyes helyeken mínusz 30 fok volt, ami akár rekord közelébe is süllyedhet hajnalra. A rendkívüli hideg viharos széllel párosul, ezért a valós hőmérsékletnél jóval alacsonyabb a hőérzet.

A VIHAROS TÉLI SZÉLLEL ÉRINTETT TERÜLETEN MINTEGY 135 MILLIÓ EMBER ÉL. A NAGY-TAVAK VIDÉKÉN KOMOLYABB HAVAZÁS IS KIALAKULHAT. A HATÓSÁGOK FELHÍVTÁK A FIGYELMET ARRA, HOGY EBBEN AZ IDŐBEN NÉHÁNY PERC ELEGENDŐ FAGYÁSI SÉRÜLÉSEKHEZ.

Minnesotában akár mínusz 40 fok is lehet, tízezrek vannak áram nélkül Texasban, Arkansasban és Oregonban

- írta a Frisshirek.hu.

Az autópályák lezárása és a repülőjáratok törlése miatt lehetetlenné vált az utazás, de a szélsőséges időjárás sok halálos áldozattal is járt. Az Amerikai Országos Meteorológiai Szolgálat (NWS) adatai szerint több mint 200 millió amerikait érintett a veszélyes időjárási helyzet miatt kiadott figyelmeztetés, mivel a hideg szél miatt a hőmérséklet helyenként akár -48 Celsius-foknak érződött.

  • Az elmúlt években több szélsőséges hidegbetörés is sújtotta az Egyesült Államokat, ami ürügyül szolgált például Trump elnök számára is, hogy megkérdőjelezze a globális felmelegedést.
  • Míg a globális felmelegedés és a hőhullámok közötti kapcsolat egyértelmű, a téli viharok viselkedését összetett légköri dinamika szabályozza, amelyet nehezebb tanulmányozni.
  • Egyelőre nincs tudományos konszenzus, hogy a klímaváltozás mennyiben befolyásolja ezeket a szélsőséges hidegbetöréseket.
  • Ugyanakkor a legújabb tudományos eredmények kimutatták, hogy a felmelegedés hatására a sarkvidék és a trópusi területek között csökken a légtömegek közti hőmérséklet- és nyomáskülönbség. Ezzel a poláris futóáramlás is gyengül és egyre erősebben hullámzik, miközben a sarki hideg légtömegek délnek nyomulnak és a trópusi meleg légtömegek egyre inkább északnak.
  • Nem tudjuk még pontosan, hogy korunk klímaváltozása mennyire képes megzavarni a poláris futóáramlást, de ha további kutatások során kimutatható a kapcsolat, akkor annak pusztító hatását már most láthatjuk.
  • A szélsőséges időjárási események és a klímaváltozás közötti kapcsolat több más téren viszont már egyértelműen kimutatható, így a mostani észak-amerikai hidegbetörésnek szemfelnyitó eseménynek kell lennie, hogy még a fejlett világban is visszafordíthatatlan károkkal kell megküzdeni. Már a jelenlegi eseményekkel sem tudunk lépést tartani, ezért egyértelmű célnak kell lennie az elkerülhetetlen hatásokhoz való alkalmazkodásnak és a jövőbeni melegedés mérséklésének.

Többről van szó, mint a tudományos egyrészt-másrészt dilemmáról

Bár az éghajlatváltozás és az extrém hideg telek mögött álló folyamatokban még nincs konszenzus, az viszont elmondható, hogy már az éghajlatváltozás hatásai nélkül is óriási veszteségekhez vezetnek a természeti katasztrófák, nemcsak az USA-ban hanem Európában is - foglalta össze a masfelfok.hu oldala, ahol bővebben is olvashatnak a témáról. 

A szélsőséges időjárási események közül pedig egyre több tudományosan igazolhatóan erősödik vagy létre se jöhetett volna az ember okozta felmelegedés nélkül.

Mindenki tudatos döntésén múlik, hogy a fejlett világban is további visszafordíthatatlan károkkal kell-e a jövőben szembenéznünk, megküzdenünk. 

Fotó: pixabay.com