Amint arról a Frisshirek is beszámolt, tegnaptól ismét emelkedtek az üzemanyagárak a benzinkutakon, melynek oka a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetségnek fizetendő díj emelkedése.

Az ársapka eltörlését megelőző napokban komoly ellátási gondokkal küzködtek a benzinkutak, azóta viszont folyamatosan emelkedik az üzemanyagok ára.

A Frisshirek megnézte, hogy a szomszédos országokban mennyiért lehet tankolni.

Miközben a határ melletti Balassagyarmaton a holtankoljak.net információja szerint 40 kilométeres távolságban legolcsóbban 639 forintért vásárolhatunk 95-ös benzint, addig ha ebben a körben maradunk, de átkelünk a szomszédos Szlovákiába nem kell ilyen mélyre nyúlnunk a pénztárcánkba.

A legutóbbi euró árfolyamot véve alapul közel 600 forintba kerül litere.

A gázolaj literénél még nagyobb a különbség. Míg a szlovákoknál az aktuális árfolyamot figyelembe véve durván 650 forintot kell fizetnünk egy liter üzemanyagért, addig Magyarországon ugyanezért 713 forintot.

A benzin.sk oldal szerint az átlagárak még ennél is kedvezőbben alakulnak a szomszédos tótoknál, ugyanis a 95-ös literének 1,496 euró, a gázolajnak pedig 1,623 euró az átlagos fogyasztói ára.

Még korábban megnéztük a Petrom nevű benzinkutat is a romániai Nagyszentmiklóson, itt 6,1 lej volt egy liter benzin, ami 500 forintnak felel meg. De a mai napon még Szlovéniában is jobb a helyzet, mint nálunk. Ugyanezért az üzemanyagért 1,242 euró/liter áron tankolhatunk, ha hajlandók vagyunk egy kicsit távolabb menni a magyar kutaknál. 

A különbségeket tekintve annak, aki a határhoz közel lakik, érdemes pár kilométerrel többet autóznia azért, hogy olcsóbban tankoljon.

Fotó: Frisshirek.hu