Novák Katalin tavaly 19 alkalommal különgéppel utazott repülővel megtett hivatalos útra, csupán egy alkalommal vett igénybe menetrend szerinti járatot

– derült ki a Népszava közérdekű adatigénylésének köszönhetően.

A lap szerint

a kivétel a londoni út volt, amikor II. Erzsébet brit királynő temetésére ment a köztársasági elnök.

Az államfő hivatala arról nem adott tájékoztatást, hogy ekkor melyik légitársaság gépét vette igénybe, ahogy arról sem, hogy a másik 18 hivatalos útjára milyen repülővel utazott az államfő.

A Népszava szerint

amennyiben nem valamelyik NER-oligarha gépét vette igénybe, csak a Honvédség »nem kormányzati« repülői jöhetnek szóba.

A Sándor-palota közlése szerint

a vonatkozó költségvetési törvény alapján Novák utazásaira 449,3 millió forint áll rendelkezésre, ebből december közepéig „27.128.257 forint került kifizetésre”.

Ebben az összegben a lap szerint szinte biztos, hogy nem lehetnek benne azon alkalmak, amikor honvédségi repülőt használt.

A közérdekű adatigénylésre adott tájékoztatásban az áll, hogy a köztársasági elnök tavaly december közepéig Lengyelországban, Romániában, Németországban, Csehországban, Lettországban, Brazíliában, Portugáliában, a Vatikánban, az Egyesült Államokban, Kanadában, Horvátországban, Koszovóban, az Egyesült Királyságban, Máltán, Franciaországban, Izraelben, Ukrajnában és Irakban járt hivatalos úton.

Ezek közül Romániába háromszor is ellátogatott, az Egyesült Államokban és Kanadában pedig több városban is megfordult országon belüli repülős utazással. A felsorolásból ugyanakkor ismeretlen okból kimaradt Szlovénia, ahol az államfő július 16-án járt, és a szeptemberi szerbiai látogatást sem tüntették fel a hivatal listáján.

A törvényi előírások szerint a köztársasági elnök első osztályú, vagy ennek megfelelő komfortszintű utazásra jogosult.

A Népszava azt írja, ezen előírásnak nem éppen megfelelően Novák a fapados WizzAir menetrendszerinti járatával utazott haza a Vatikánból.

A lap cikkében arról is írt, hogy

a jogszabály szerint az államfői delegáció legfeljebb tizenöt fős lehet. Ennek ellenére előfordult – derült ki a Sándor-palota válaszából –, hogy Novák Katalin 17 fős stábbal utazott.

Archív fotó: Novák Katalin köztársasági elnök magyar katonákkal találkozik Irak kurdisztáni régiójának központjában, Erbílben, a Camp Singara táborban 2022. december 10-én. MTI/Bruzák Noémi