Egy brazil felségjelű állami gép péntek este szállt le a floridai Orlando repülőterén a FlightAware járatkövető weboldal tájékoztatása szerint. Bár hivatalosan nem jelentették be Bolsonaro érkezését, biztonsági emberei már korábban feltűntek Floridában.

Távozása előtt a leköszönő elnök több alkalommal is kijelentette, hogy nem hajlandó átadni az elnöki vállszalagot Lulának a régi-új elnök vasárnapi beiktatása alkalmával, megtörve ezzel a demokratikus hatalomátadás brazil tradícióját. Bolsonaro elnöki mentessége Lula beiktatásával hatályát veszíti, így jogi felelősségre vonására is sor kerülhet baloldali riválisa elnöki ciklusa időszakában. A Reuters híradása szerint ez is szerepet játszhatott döntésében, hogy elhagyja Brazíliát.

Gépe felszállása előtt a radikális jobboldali Bolsonaro a közösségi médiában közzétett üzenetében vett érzelmes búcsút nagyszámú otthoni támogatójától. A poszt feleleveníti elnöksége legfontosabb eredményeit, s egyúttal próbál hitet önteni követőibe, hogy folytassák állhatatos harcukat a baloldali elnök ellenében – immár nélküle.

A leköszönő elnök távozását követően a vasárnapi hatalomátadásig alelnöke, Hamailton Murau látja el a hivatalos elnöki teendőket, az elnöki vállszalag átadását azonban ő sem vállalja egy szóvivője tájékoztatása szerint. Így egyelőre nagy a bizonytalanság a hivatalos ceremónia lebonyolítása kapcsán.

Hamarosan visszatérek

-idézte Bolsonarot a CNN Brasil a nap folymán.

Bolsonaro októberi választási vereségét a csend időszaka követte az elnök részéről, aki nem volt hajlandó elismerni Lula győzelmét, e helyett választási csalást emlegetett. Radikális hívei eltorlaszolták a brazil autópályákat, majd  tiltakozó megmozdulásokat szerveztek a nagyvárosokban abban bízva, hogy a hadsereg közbelépésével megakadályozhatják a veterán baloldali politikus ismételt hatalomra kerülését.

Lula da Silva 2003 és 2011 között már két elnöki cikluson keresztül volt Brazília elnöke. Lula 2018 áprilisától 19 hónapot börtönben töltött, miután a szövetségi bíróság pénzmosás és korrupció vádpontokban találta őt bűnösnek 2017 nyarán. Az ítéletet kimondó bíró, Sergio Moro később Bolsonaro kormányának igazságügyminisztere lett.

Jair Bolsonaro négy éves elnöki ciklusa alatt intenzív szakaszába lépett az erdőpusztítás az Amazonas medence esőerdeiben. A National Institute for Space Research jelentése szerint több mint duplájára nőtt a fakitermelés ebben az időszakban. Az elnök hazugságnak nevezte a jelentés állításait, majd kirúgta hivatalából az intézet igazgatóját, Ricardo Galvaot.

A koronavírus járvány idején nagy otthoni, illetve nemzetközi visszhangot váltott ki az elnök kijelentése, miszerint a koronavírus nem halálosabb egy közönséges influenza vírusnál. Bolsonaro a gazdasági szempontokat előtérbe helyezve igyekezett elbagatellizálni a járványt, miközben az országban 36 millióan fertőződtek meg, 694 ezren pedig bele is haltak a betegség szövődményeibe.

Javára írandó ugyanakkor, hogy elnöksége idején fellendültek az infrastrukturális beruházások, elsősorban az autópálya építések tekintetében. A mezőgazdaság is jó eredményekkel rukkolt elő a kormányzat agrárpolitikájának köszönhetően. Bolsonaro megerősítette a rendőrséget, szigorította a törvénykezést, melynek hatására jelentős mértékben csökkentek a bűnözés kirívó esetei (gyilkosság, nemi erőszak) Brazíliában.

Elnöksége tovább polarizálta az egyébként is mélyen megosztott brazil társadalmat. Hívei - akik számarányukat tekintve alig maradnak el a baloldali Lula követőitől - a végsőkig kitartottak mellette. Számosan közülük a katonai hatlomátvételt is legális opciónak tekintették volna a "kommunista" Lula hatalomba való visszatérésének megakadályozása érdekében. Közülük most egyesek gyávának tartják vezérüket, aki megfutamodik.

Fotó: PBS