A szeretet az a rendkívüli erő, amely arra ösztönzi az embereket, hogy bátran és nagylelkűen elkötelezzék magukat az igazságosság és a béke iránt

- ez az egyik kedvenc idézetem XVI. Benedek pápától, aki ma, Szilveszter napjának hajnalán hagyott itt bennünket. A Caritas in veritate, azaz Szeretet az igazságban kezdetű enciklikájából származik az idézet, amely ugyanolyan finom, mély és lelkesítő, mint a néhai Joseph Ratzinger valamennyi műve.

Ratzinger József azért választotta a Benedek nevet, hogy ezzel is magára vegye Európa keresztjét,

annyira szívén viselte a kontinens sorsát, hogy Nursiai Szent Benedek nyomdokain Európa társvédőszentje felelősségét érezte a vállán, de folytatni akarta XV. Benedek pápa béke misszióját is. XV. Benedek ugyanis a nagyon kevesek egyike volt az első világháború vérszomjas éveiben és azt követő bosszúittas "békekötések-kor", aki előre látta, hogy 1918-ban a fegyverek csak rövid időre hallgathattak el az 1920-as rossz szerződésekkel.

Béke és Európa értékeinek felvállalása mellett igazi tudóspápa is volt,

akin jeges rémület futhatott át, amikor megválasztásáról értesült. Már a Hittani Kongregáció éléről is kérte volna felmentését, hogy a Názáreti Jézus roppant teológiai triológiáján dolgozni tudjon, helyette viszont még a pápaságot is a nyakába kapta. Koronkai Zoltán jezsuita szerzetes a Válasz Online-on részletes portrét közölt a néhai pápáról, még a Két pápa című Netflix film bemutatását követően.

A szerethető filmben ugyanis hiába a kiváló Anthony Hopkins alakítja a német egyházfőt, valójában leegyszerűsítő és torz képet mutat róla.

XVI. Benedek valóban hagyománytisztelő volt, de egyáltalán nem volt avítt, minden gondolatában egy modern és bátor egyházfő volt, aki uralkodása idején következett be a fordulat az egyházi visszaélésekkel kapcsolatban is, meghirdetve és tettekre is váltva a zéró toleranciát. Visszatérve a Názáreti Jézus triológiájára, pápai megválasztása ellenére sikerült elkészülnie az alkotással, amely miatt nem lehet az emberiség neki elég hálás.

Az a mű az európai civilizációnak olyan ékköve, mint Michalangelo vagy Leonardo alkotásai,
de nemcsak szépsége és értéke miatt jelentős, hanem az emberi gondolkodás fejlődésének is olyan fontos lépcsőfoka, mint a villanymotor vagy a telefon.

Teológiai triológiájában foglalatát adja annak, miért is akarja az egyház annak a zsidó férfinak a lába elé tenni az egész világot, és hogyan esett iránta olyan mély szerelembe, amely kétezer év alatt sem veszített elevenségéből. XVI. Benedek abban az alkotásban végleg leszámolt azzal az évezredes bűnnel is, hogy az egyház valaha éppen olyan torzan láttatta a zsidóságot, mint a Két pápa című film Joseph Ratzingert.

Járványok, háborúk, bántalmazások, szegénység sajnos "mindig lesznek velünk" (Mt 26,11), végig kísérik az emberi történelmet, a béke ilyen roppant gesztusai jelzik valójában az új korszakokat.

És XVI. Benedek egy szelíd forradalmár volt, az ész és a szív forradalmára. Isten nyugosztalja, most már az égből kérhetjük tőle, hogy folytassa a béke misszióját és Európa védelmét.

A kiemelt kép forrása: MTI / EPA / Maurizio Brambatti, amelyen pápaként éppen az első vatikáni Twitter bejegyzést küldi el