Oroszország február 24-i ukrajnai inváziója a második világháború óta a legtöbb halálos áldozattal járó háborús konfliktus Európában, és a legnagyobb konfrontációt Moszkva és a Nyugat között az 1962-es kubai rakétaválság óta. A háború végét egyelőre nem látni. 

A Kreml azt mondja, hogy addig fog harcolni, amíg minden célját el nem éri, amire Kijev válasza, hogy addig nem nyugszik, amíg minden orosz katonát ki nem űznek az ország területéről, beleértve a Krímet is, amelyet Oroszország 2014-ben annektált.

Készek vagyunk tárgyalni minden érintettel az elfogadható megoldásokról, de ez rajtuk múlik - nem mi vagyunk azok, akik nem hajlandók tárgyalni. Mindig is arra törekedtünk, hogy minden nézetkülönbséget békés eszközökkel oldjunk meg, tárgyalások útján

- mondta Putyin a Rossiya 1 állami televíziónak az interjúban.

William Burns, a CIA igazgatója egy decemberi interjúban azt mondta, hogy bár a legtöbb konfliktus tárgyalással végződik, a CIA értékelése az volt, hogy Oroszország még nem gondolta komolyan a háború befejezéséről szóló valódi tárgyalást.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója szerint Putyinnak vissza kell térnie a valósághoz, és el kell ismernie, hogy Oroszország az, amely nem akar tárgyalásokat.

Oroszország egymaga támadta meg Ukrajnát, és állampolgárokat öl

- közölte Mykhailo Podolyak a Twitteren.

Oroszország nem akar tárgyalásokat, de megpróbálja elkerülni a felelősséget.

Putyin szerint Oroszország "jó irányba" cselekszik Ukrajnában, mert a Nyugat az Egyesült Államok vezetésével megpróbálja szétszakítani Oroszországot. Washington tagadja, hogy Oroszország összeomlását tervezné.

Úgy gondolom, hogy jó irányba cselekszünk, megvédjük nemzeti érdekeinket, polgáraink, népünk érdekeit. És nincs más választásunk, mint megvédeni polgárainkat

- mondta Putyin.

Arra a kérdésre, hogy a Nyugattal való geopolitikai konfliktus veszélyes szinthez közeledik-e, Putyin azt mondta:

Nem hiszem, hogy ez annyira veszélyes.

Putyin szerint a Nyugat 2014-ben azzal kezdte a konfliktust Ukrajnában, hogy a Majdan-forradalom tüntetésein megbuktatott egy oroszbarát elnököt.

Nem sokkal a forradalom után Oroszország annektálta a Krímet Ukrajnától, és az oroszok által támogatott szeparatista erők megkezdték a harcot az ukrán fegyveres erőkkel Kelet-Ukrajnában.

Minden a geopolitikai ellenfeleink politikáján alapul, akik meg akarják osztani Oroszországot, a történelmi Oroszországot. Oszd meg, és uralkodj. Mindig erre törekedtek, most is ezt próbálják tenni, de a mi célunk más: az orosz nép egyesítése

- jelentette ki az orosz elnök.

Putyin az általa "különleges katonai műveletnek" nevezett ukrajnai akciót vízválasztó pillanatnak tartja, amikor Moszkva végre szembeszállt azzal a nyugati blokkal, amely szerinte a Szovjetunió 1991-es bukása óta Oroszország elpusztítására törekszik.

Ukrajna és a Nyugat szerint Putyinnak nincs indoka arra, amit birodalmi típusú megszálló háborúnak neveznek, amely szenvedést és halált hozott Ukrajnára.

Putyin "egyedülálló országnak" nevezte Oroszországot, és azt mondta, hogy népének túlnyomó többsége egységesen meg akarja védeni.

Ami a fő részt illeti - polgáraink 99,9% -át, népünket, akik készek mindent megadni az anyaország érdekeiért -, itt nincs semmi szokatlan számomra. Ez ismét meggyőz arról, hogy Oroszország egyedülálló ország, és hogy kivételes népünk van. Ez oroszország létezésének története során mindvégig megerősítést nyert.

- mondta Putyin.

Az amerikai Patriot rakétavédelmi rendszer Ukrajnába történő szállításával - amelyről Volodimir Zelenszkij ukrán elnök washingtoni látogatásán született megállapodás - kapcsolatos kérdésre válaszolva az orosz elnök kijelentette, hogy "száz százalékban" bizonyos abban, hogy az orosz erők megsemmisítik az ukrán hadsereg által amerikai szövetségesétől hónapok óta kért fegyverzetet.

Moszkva és Minszk, a két közeli szövetséges kapcsolataitól senkinek sem kell tartania, nem valaki ellen irányulnak, hanem a közös érdekeket szolgálják

- mondta vasárnap szintén az orosz állami televízióban vasárnap Dmitrij Peszkov, Putyin szóvivője arra reagálva, hogy Berlinben aggodalmuknak adtak hangok Putyin elnök december 19-i minszki látogatása kapcsán. Putyin a tárgyalások utáni sajtótájékoztatón azt mondta, hogy

az orosz-fehérorosz gazdasági, kulturális, humanitárius, biztonsági és védelmi kapcsolatokat vitatták meg.

fotó: Tula, 2022. december 23.
Vlagyimir Putyin orosz elnök (k) Alekszej Gyuminnak, a Tulai terület kormányzójának (b) és Alekszej Viszloguzov vezérigazgatónak a társaságában meglátogatja a tulai Scseglovszkij Val fegyvergyárat 2022. december 23-án.
MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat