Elérkezett karácsony, amelyre a keresztény világban advent első napjától készültek. Idén különösen hosszú nyúlt, mert karácsony első napja éppen vasárnapra esett.

Már november 27-én kezdetét vette a karácsonyi ünnepkör, amely január 6-án, vízkereszttel zárul.

Az adventi időszakkal indul a liturgikus év, amely a karácsonyra való felkészülés miatt böjti napoknak számít. Ilyenkor lilába öltözik a pap és a templom is - egy gyönyörű adventi, közép-európai hagyományról, a hajnali miséről a Frisshirek.hu-n is beszámoltunk korábban.

Mára azonban ünnepi díszeket kaptak a keresztény templomok is,

betlehemek épültek, karácsonyfákat állítottak, és felhangzott a Dicsőség mennyben az Istennek kezdetű ismert karácsonyi népének.

A jászberényi nagytemplom délelőtti 10-es miséjében Szántó József főesperes plébános a mérce nélküli szeretet ünnepének nevezte a karácsonyt, amely egy lehetőséget ad a számunka, hogy Jézus kinyújtott kezét elfogadva, a szeretet hatalma uralja és formálja a mi szívünket is. A plébános úr felidézte, hogy mind az éjféli szentmisén, mind a mostanin sokan voltunk a templomban.

Mi ez az ünnep? Nem emberi produkció eredménye. A karácsony eseménye embereket mozgat meg, szíveket, lelkeket vonz, mert Isten jött, és megszólítja az embert.
Most is megszólít ez a Valaki:
Ember, szeretlek, érted jövök! Váltságdíjul adom magam érted

- fűzte gondolatait Szántó József atya. Aki kitért arra is, hogy a mai világunk mutatja, mivé is torzulhat a szeretetlenség a világban, amely sok sebből vérzik, de az mind a szívben kezdődik. Ezeket a sebeket az élő, személyes, eleven istenkapcsolat gyógyíthatja meg, erre hív ma, és nyitogatja zárt ajtóinkat az Úr - mondta el a misében a plébános úr.

Bár a Jászság katolikus vidék, az elmúlt évszázadok alatt kialakult pár református gyülekezet is.

A jászberényi közösségben Mező Istvánné szentbeszédében az újszülöttek különleges hatalmára hívta fel a figyelmet. Amikor egy családba gyermek érkezik, akkor mindenki mosolyra derül, és ő lesz a legfontosabb. Ezzel kapcsolatban mesélt el egy történetet abból a Katarból, amely az elmúlt hetekben a futball-ünnep miatt vált híreink központi szereplőjévé.

Katarban történt, hogy a vonaton egy férfi megbotránkoztató módon viselkedett, és elvette a szerelvény utasközösségének békéjét. Senki nem bírt vele. Mire felszállt egy család, az anya kezében karon ülő csecsemővel. Az anya észlelte, hogy milyen békétlenség és zavar uralkodik a vonaton, és felismerte a zavarodott férfit, aki azt okozta.
Egyszerre csak odalépett hozzá, és a kezébe adta a gyermekét. A férfi először megdöbbent, majd ahogy a gyermek szemébe nézett, egyszerire megszelidült.

Így hathat a világ számos bajára a Úr Jézus is, ha megnyitjuk előtte a szívünket. Akihez kétezer évvel ezelőtt elzarándokoltak a társadalom legszegényebb rétegéből, de bölcsőjénél képviseltették magukat az előkelők is,

mert Jézus mindannyiunkhoz jött, Ő mindenkié.

Ma a kegyelem ideje van, hogy ezelőtt a titok előtt megnyilhasson a szívünk - mondta el beszédében a lelkésznő. A szentbeszédet úrvacsora követte a református gyülekezetben.

A képeket a szerző készítette.