Karácsonykor naponta 25-30 lakástűzhöz hívják a tűzoltókat, naponta ketten szenvednek a tűz miatt füstmérgezést és kétnaponta meghal valaki ezekben a tüzekben

– tájékotatott Mukics Dániel.

Az Országos Kataszrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője hozzátette,

a sok tűz oka, hogy az ünnepek miatt többet vagyunk otthon, többet fűtünk, főzünk, világítunk, ráadásul még tűzveszélyes ünnepi kiegészítőkkel is dekoráljuk az otthonunkat.

Fényfüzérek, fényfüggönyök, égősorok

Ha díszkivilágítással dekoráljuk az otthonunkat,

ne használjunk silány minőségű, hibás, piacon, vásárolt fényfüzéreket.

Amennyiben a fényfüzér vezetéke, vagy a hosszabbító megtört, eldeformálódott, megolvadt, akkor ne használjuk, mert csak idő kérdése, hogy mikor okoz tüzet.

Ha túl hosszú a fényfüzér vezetéke, vagy a hosszabbító, akkor is ki kell fektetni az egészet. Amennyiben összetekert állapotban helyezünk egy vezetéket feszültség alá, annyira fel fog forrósodni, hogy előbb utóbb meggyullad. A fényfüzérek vezetéke ne kerüljön bútorok lába, vagy szekrény alá, mert megtörik és tüzet okozhat.

Éjszakára mindig húzzuk ki a a konnektorból.

Tűz a konyhában

Az ünnepi sürgés forgásban egyszerre több főzőlapon és a sütőben is készülnek az ünnepi fogások. Néha előfordul, hogy megfeledkezünk a készülő ételről. Azért, hogy megelőzzük a tüzet, állítsuk be a telefonunkon az időzítőt, így biztosan nem fogjuk elfelejteni, hogy meg kell keverni, vagy elkészült az étel.

Ha mégis meggyulladna a tűzhelyen felejtett étel, ne oltsuk vízzel, mert csak nagyobb lesz a tűz.

Tegyünk rá fedőt és kapcsoljuk le a tűzhelyet. Ha a sütőben gyulladna meg az étel, kapcsoljuk ki a sütőt és várjuk meg, amíg a tűz kialszik.

A tűzhely környékén tartsunk rendet, mert gyakori, hogy egy fakanál, műanyag nyelű kés, vagy az egyik hozzávaló csomagolása gyullad meg, mert túl közel van a tűzhelyhez.

Karácsonyfa

Akár igazi, akár műfenyőnk van, ne díszítsük se gyertyákkal, se csillagszórókkal.

Tavaly 13 karácsonyfa okozott lakástüzet, 103 négyzetméter égett le, és heten megsérültek ezekben a tüzekben.

A karácsonyfát ne tegyük a fűtőeszköz közelébe, ezektől legalább másfél méterre legyen. Minden évben azért ég ki egy-egy lakás, mert a karácsonyfát kandalló, vagy kályha közelébe teszik.

Adventi koszorú

Idén már 32 lakás gyulladt ki adventi koszorú miatt. Teljesen mindegy, hogy házilag készítettük az adventi koszorút, vagy készen vásároltuk, a lényeg, hogy a gyertyák alatt legyenek kis fém alátétek, amelyek szélesebbek a gyertyánál.

Nem mindegy az sem hogy hova tesszük az adventi koszorút.

Gyakran azért keletkezik tűz, mert az ablakba teszik és meggyújtja a függönyt, vagy az ablakkeretet. Akár az ablakhoz, akár az asztalra tesszük, fontos hogy ne legyen a közelében semmi, ami meggyulladhat.

A legjobb, ha maga a koszorú is egy tűzálló tálcán kap helyet. Ha kimegyünk a szobából, akkor pedig fújjuk el a gyertyákat.

Karácsonyi rokonlátogatás

Naponta átlagosan 30 közlekedési balesethez riasztják a tűzoltókat. Azért, hogy elkerüljük a baleseteket,

csak a téli útviszonyokra felkészített autóval induljunk útnak.

Indulás előtt érdemes megnézni a www.met.hu oldalon az érvényben lévő meteorológiai riasztásokat, és az utak helyzetét a www.utinform.hu weboldalon. Ahol narancs, vagy piros riasztást adtak ki például ónos eső miatt, inkább senki ne induljon útnak.

Ha valaki bajba jutott autóst, gyalogost lát, hívja a 112-es segélyhívó számot.

Érdemes használni a katasztrófavédelem mobiltelefonokra ingyenesen letölthető tájékoztató alkalmazását, a VÉSZ-t! Az alkalmazás ingyenesen letölthető Android, és iOS operációs rendszerű eszközökre.

Illusztrációs fotó: Pixabay