A Ferencváros nem kér pénzt a két országot váltó rövidpályás gyorskorcsolyázó olimpiai bajnoktól, Liu Shaolin Sándortól és Liu Shaoangtól

– mondta Kubatov Gábor, a klub elnöke az Ulloi129.hu-nak adott interjúban.

Amint arról lapunk, a Frisshirek.hu korábban már beszámolt, a héten a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) vezetése is így döntött, pedig korábban az elnök, a fideszes Kósa Lajos még arról beszélt, hogy a felkészülésükre költött jelentős összeget várnak vissza tőlük.

A Fidesz alelnöke, pártigazgatója, országgyűlési képviselője úgy fogalmazott:

A két koronaékszer távozott, ezt nagyon sajnálom, remek srácok, példaképek voltak a gyerekeknek. Megmutatták, hogyan lehet egyszerre valaki nagyon jó sportember és világfi. Kár értük. Jövő évtől már nem ferencvárosi színekben versenyeznek majd, felbontjuk velük a szerződést. Nem kérünk tőlük pénzt az idő előtti távozásuk miatt, sok büszkeséget hoztak a Fradinak.

Kubatov szerint a Liu testvérekkel remek utánpótlásbázis és szakmai stáb is érkezett a klubhoz, és bár a két olimpiai bajnok távozása „nehéz történet”, az az utánpótlás azonban számtalan junior bajnokot kitermelt már.

Hagyni kell őket nyugodtan dolgozni. Nincs tervben, hogy kiszálljunk ebből a sportágból, sőt olyan szinten kell tartani a szakosztályt, ha egyszer haza akarnak jönni a Liu testvérek, akkor legyen hova visszatérniük

– magyarázta.

Az FTC elnöke arról is beszélt, véleménye szerint lett volna mozgástere a szövetségnek, ahogy a Ferencvárosnak is volt.

Próbáltunk mindent megtenni, hogy itthon maradjanak a fiúk. Érdemes lett volna talán még hajtani az ügyet. De most már ez van, el kellett fogadnunk

– mondta Kubatov Gábor.

A hvg.hu cikkében arról is írt, hogy máig nem világos, hogy mi vezetett a short track válogatott szövetségi kapitányának, a kínai Csang Csing Linának a távozásához, akit aztán a Liu testvérek is követtek Kínába. A MOKSZ korábban azt közölte, hogy a szakember visszautasíthatatlan ajánlatot kapott a hazájából, ám Kubatov már korábban is azt nyilatkozta: a szövetség úgy döntött, hogy az ő edzőjüket nem fizeti tovább.

Liuék korábban azt mondták, azért döntöttek az országváltás mellett, mert megingott a bizalmuk a szövetségben. Stabil edzői stábra és arra lett volna szükségük, hogy lássák, hogyan tervezi a következő négy évet a szervezet, de egyre bizonytalanabbnak érezték a helyzetet.

Fotó: Facebook/Liu Shaolin oldala