Tolnán a Pitypang óvoda előtt kihelyezésre került egy használt olaj gyűjtő, amely bármikor megközelíthető - tájékoztatott Tolna Város Önkormányzata.

A gyűjtő edénybe egy jól lezárt műanyag flakonba töltve lehet bedobni a használt olajat. A környezettudatosság érdekében, aki meg tudja oldani kérik, hogy hozza az óvodához a használt olajat, újrahasznosításra kerül a műanyag flakonokkal együtt.

Korábban a Faddi Kismanók Óvoda és Bölcsőde is közzétette, hogy csatlakoztak a "CseppetSem! Program"-hoz. Gerjen Község Önkormányzata már 2021-ben életre hívta a környezettudatosság e formáját.

A programot a Biotrans Kft. kezdeményezte, akik lakossági használt sütőolajat gyűjtenek be az egész ország területéről. Projektjüket azért indították el, mert bár az elmúlt évtizedekben történtek lépések a környezetet és az épített infrastruktúrát súlyosan szennyező anyag szelektív gyűjtésének elindítására, de a ritkásan kiépült rendszer alacsony hatásfokú, azt szinte csak a kiemelkedően környezettudatos polgárok vették igénybe.

Ezért a "CseppetSem" rendszer célja az, hogy minél több önkormányzat létesítsen a területén használt sütőolaj gyűjtő pontokat, hogy a lakosságnak minél kevesebb erőfeszítésébe teljen az, hogy környezetbarát módon helyezze el a hulladékot.

A 2020 szeptemberben indult programban ma már több, mint 900 magyarországi település vesz részt.

A Biotrans Kft., hogy még vonzóbbá tegye programját, évente egy alkalommal a gyűjtőponton összegyűlt minden hasznos kilogramm után 25 forint visszatérítést fizet valamely, az érintett önkormányzat által kijelölt egyesületnek, alapítványnak, vagy az önkormányzat elkülönített környezetvédelmi alapjába.

A Biotrans Kft. honlapján példaként említi, hogy 2022 első félévében közel 6 millió forint visszatérítést fizetett a partner önkormányzatok részére.

Fotó: Gerjen Község Facebook oldala