2024.02.25., vasárnap - Géza
Budapest: 10o - 12o
Az ország 19 megyéjében

Koppenhágában a jeges szélben is lélekmelengető az advent

Hajmási Judit | 2022. december 24. - 18:10
Koppenhágában a jeges szélben is lélekmelengető az advent

A karácsony egész Európában ünnep, fényekkel, várakozással, vásárokkal és látványoságokkal. Mindenhol ugyanaz, és mégis teljesen más. Mutatjuk, hogy milyen Dánia fővárosában, Koppenhágában!

Ma már a fapados járatokkal sokszor olcsóbban utazhatunk külföldre, mintha az országon belül busszal, vagy vonattal utaznánk. A korábban hatalmasnak tűnő távolságok alig néhány órás utazássá szelídültek.

Most északra utaztunk, megnézni, hogy a dán fővárosban hogyan telik a karácsonyi várakozás.

Természetesen itt is fényes dekorációk és feldíszített fenyők ragadják magukkal az ember tekintetét. Persze itt nagyobb szükség is van minderre, mint mifelénk, hiszen Dániában csak reggel fél kilenc környékén kezd világosodni és délután fél négykor már sötét van. Az ember lelke jobban is vágyik itt a fényre.

Az enyém mondjuk a melegre is vágyott... Igaz, úgy tűnt, hogy ezzel csak mi, messziről jött látogatók vagyunk így. A helyieknek ugyanis meg sem kottyant a mínusz 5 Celsius-fokos jeges tengeri szél, hiszen sokan még hosszúnadrágot sem húztak, miközben én nyolc réteg ruha alatt is fagyottnak éreztem minden porcikámat.

A koppenhágai adventi vásárban jómagam két furcsaságot találtam. Az egyik, hogy a helyiek a cudar idő ellenére is szívesen ülnek le a téren meginni egy grogot, vagy egy forró teát, a másik pedig hogy a dán különlegességként hirdetett füstölt angolnát karácsonyi csemegeként kínálták.

A Frisshírek.hu újságírójaként azt láttam, hogy egyébként igazi vásári hangulat uralkodott Koppenhágában, a szőrmétől kezdve, a kötött sapkákon át a karamellás almáig mindent is lehetett kapni. Ám nehéz lett volna elfeledkezni a hidegről, hiszen a forró churrosra csorgatott nutellás krém rém gyorsan fagyott bele a papírkapszliba.

Az árak nem voltak magasabbak a budapesti karácsonyi vásár csillagászati összegeinél, egy grogot 60 koronáért, vagyis 3300 forint körüli összegért adtak, a nutellás churrosért nagyjából 4000 forintot kértek, míg egy nagy sós perecnek 1400 forint környékén volt az ára.

Az pedig igaz Koppenhágára is, hogy ha nem ragaszkodunk a vásári forgatag áraihoz, akkor a környező üzletekben azért lényegesen olcsóbban juthatunk hozzá a forró italunkhoz, hogy ne fagyjanak le az ujjaink, amíg a következő melegedőhöz nem érünk.

Fotó: Hajmási Judit