A megye önkéntes tűzoltói a pályázaton EDR-rádiókat, védőeszközöket (benzinmotoros áramfejlesztő, benzinmotoros zagyszivattyú, búvárszivattyú, mászóöv, bevetési védőruha, védőcsizma, védőkesztyű, védősisak), illetve tűzoltó-technikai eszközöket, kéziszerszámokat, egyéb felszereléseket (porral oltó, habbal oltó, kapacs, szikracsapó, ásólapát, bontóbalta, csáklya, csapszegvágó, feszítővas, mentőkötél, terelőkúp, forgalomirányító lámpa, elsősegély-felszerelés) nyerhettek el - olvasható a megyei katasztrófavédelem oldalán.

A pályázatokat még tavasszal írták ki az önkormányzati tűzoltó-parancsnokságok és az önkéntes tűzoltó egyesületek részére. A megyei önkéntesek támogatására rendelkezésre álló forrásra tizenhat egyesülettől érkezett pályázat, ők most összesen húszmillió forintnyi eszközparkkal gazdagodtak. A megyében működő önkéntes mentőszervezetek pedig több mint négymillió forint értékben vehettek át a mentéshez szükséges eszközöket. 

A Csongrád-Csanád megyében működő önkéntes tűzoltó egyesületek vonulásaik száma a 2021-es évhez viszonyítva jelentősen, mintegy negyedével növekedett.. A szabadterületen keletkezett tűzesetekhez pedig az előző évhez képest 133 százalékkal több vonulást hajtottak végre. 

Az átadón Szatmári Imre tűzoltó dandártábornok kiemelte, mekkora segítséget jelent a hivatásos egységeknek az, hogy az év minden napján számíthatnak a megye önkéntes tűzoltóira. Főként a szabadtéri tűzeseteknél és a viharkárok felszámolásában van már hatalmas gyakorlatuk az önkéntes tűzoltóknak, de baleseteknél is egyre gyakrabban végeznek műszaki mentéseket.

2022-ben eddig már több mint háromszáz alkalommal dolgoztak együtt a megyei hivatásos és önkéntes tűzoltók a káreseteknél. Például csak a sándorfalvi egyesület tagjai idén hatvan alkalommal nyújtottak segítséget, a mórahalmi egységet pedig összesen nyolcvan alkalommal riasztotta a szegedi főügyelet. A kisteleki egység több mint negyven, a balástyai katasztrófavédelmi kutató-mentőcsoport önkéntesei pedig harmincegy mentésnél segédkeztek a munkálatokban. A kisebb településeket történt baleseteknél és tűzeseteknél sokszor előfordul, hogy ők érnek ki először a helyszínre.

Fotók: Molnár Krisztina/Csongrád-Csanád MKI