Régóta téma Szolnok a levegőminőségének kérdése, így nem lepheti meg a város polgárait, hogy amint a szmogos időszak beköszöntött, a megyeszékhely is felkerült a rosszabb állapotú települések listájára.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hétfőn közzétett levegőhigiénés értékelése alapján
egyelőre "csak" kifogásolt a légszennyezettség Szolnokon.

A meteorológiai előrejelzés alapján a következő napokban jelentős változás nem várható, csak azokon a helyeken lehet minimális javulás, ahol a szél megélénkül - írták a közleményben. És igazuk lett, mert szerdai frissített közleményükben megerősítették, hogy továbbra is kifogásolt kategóriába esik megyeszékhelyünk levegője.

Ez eggyel enyhébb kategória az egészségtelennél.

Az NNK az MTI szemléje szerint felhívta a figyelmet arra, hogy a légszennyezettség különösen veszélyes a kisgyermekekre, a várandósokra, az idősekre és a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedőkre. A krónikus betegek légúti és egyéb tünetei súlyosbodhatnak, de veszélyes levegőminőség esetén már az egészséges embereknél is jelentkezhetnek légúti tünetek - tették hozzá.

Figyelni kell azonban arra is, hogy kedvezőtlen levegőminőség esetén is fontos, hogy a lakás szellőztetése csak néhány perces legyen, kereszthuzattal, legalább naponta kétszer

- hívták fel a figyelmet. A helytelen fűtési módok alkalmazása jelentősen befolyásolja a levegőminőséget, kérve, "ne fűtsünk nedves vagy kezelt fával, műanyaggal vagy egyéb hulladékkal" - olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ közleményében.

A képet a szerző készítette.