A fehérorosz kormány a honlapján tette közzé, hogy ideiglenesen korlátozza a belépést, az ideiglenes tartózkodást és a mozgást a határövezetben a gomeli régió Lojevszkij, Braginszkij és Hoiniki járásaiban.

A rendeletben nincs utalás a korlátozás időtartamára vonatkozóan. A tisztviselők, illetve az említett területeken élők, dolgozók nem esnek a korlátozás hatálya alá - írja a Reuters.

Fehéroroszország október 11-én „szabotázsellenes hadgyakorlatokba” kezdett a gomeli régióban. Négy nappal később orosz katonák érkeztek az országba, akik szintén bekapcsolódtak a hadgyakorlatokba. Ahogy arról a Frisshirek.hu már korábban beszámolt:

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn Fehéroroszországban tett látogatást, 2019 óta először. Kijevben attól tartanak, Putyin nyomást gyakorol közeli szövetségesére Fehéroroszország háborúba való belépése érdekében. 

Ukrajna északnyugati szomszédjának hadbalépésével Moszkva új frontot nyithatna a háborúban: a támadás Nyugat-Ukrajna, illetve a főváros ellen is irányulhatna. Kijev a fehérorosz határ közekében fekszik, a február végén indult invázió során az orosz csapatok Fehéroroszország területéről indultak az ukrán főváros ellen. 

Alekszander Lukasenko fehérorosz elnök mindezidáig tagadta, hogy országa hadba lépne szomszédja ellen. A fehérorosz társadalom és a hadsereg egyaránt kimaradna lehetőség szerint az orosz-ukrán háborúból.

Fotó: Ukarajinszka Pravda