Az Opus Global leánycége szerdán közleményében tudatta, hogy

lezárták a szerződéskötési folyamatot, így az Opus Tigáz lett a Gerecsegáz Zrt. „közvetett minősített többségű tulajdonosa”.

A tranzakció sorozat utolsó lépéseként a Gerecsegáz Zrt-vel és az októberben felvásárolt Turulgáz Zrt-vel kötött üzemeltetési szerződések eredményeképpen 2023. január 1-től az Opus Tigáz mint földgázelosztói engedélyes üzemelteti a Turulgáz Zrt. és a Gerecsegáz Zrt. tulajdonában álló elosztóvezeték-hálózatokat.

A 24.hu írta meg szeptemberben, hogy az Opus Tigáznak több elvetélt próbálkozás után végül sikerült teljes egészében bekebelezni a tatabányai földgázvezeték-rendszert üzemeltető Turulgáz Zrt.-t. A város önkormányzata évekig visszaverte a felvásárlási kísérleteket, augusztus végén azonban mégis jóváhagyta a társaságban birtokolt 41 százalékos tulajdonrészének eladását. Mészárosék 195 millió forintos vételárat kínáltak a várost ellátó cégért.

A Gerecsegáz a tatabányai Turulgáz leányvállalat volt.

A város az utóbbi hónapokban kényszerhelyzetbe került - írta meg még szeptemberben a 24.hu, akinek információja szerint a képviselő-testület számára készült döntés-előkészítő irat nem talált igazán jó választási lehetőséget:

  • vagy eladják a céget a Mészárosék által kínált olcsó áron, 
  • vagy tovább alkudoznak,
  • esetleg teljesen elállnak az üzlettől. 

De ez is kockázat, hiszen a piaci értékét így nem biztos, hogy megtartja a Turulgáz, a veszteséget pedig a város költségvetéséből kellene fedezni. 


A város végül döntött: 12-en (a Fidesz képviselői és a kiszavazó egykori ellenzékiek) megszavazták az előterjesztést. Mindössze a polgármester és három ellenzéki voksolt nemmel az eladásra.

Fotó: Várkonyi Andrea instragram