Úgy fest, Palkovics László lemondásával és Lantos Csaba felesketésével nem zárolt még le a kormányátalakítás időszaka az ötödik Orbán-kormány első évében. Ahogy arról a Frisshirek.hu-n beszámoltunk,

Hoppál Péterre kormánybiztosi kinevezés várhat.

A hírt maga a politikus osztotta meg Facebook-oldalán azzal a megjegyzéssel, hogy

hazámat szolgálom.

A fordulat szépséghibája csak az, hogy a kormánybiztosi pozíció nem rangosabb, hanem kisebb az államtitkárinál. Ettől függetlenül kérdésünk sem fér hozzá, hogy a kiemelt, stratégiailag fontos kulturális évadok szervezése és gondozása határainkon innen és túl területe, amelynek biztosa lehet, ne volna valóban a haza szolgálata és értékteremtő munka.

A Pécs Aktuál már tegnap tudni vélte, hogy Csák János kulturális és innovációs miniszter majd Závogyán Magdolnát nevezi ki a pécsi politikus helyére.

Az értesülés igaznak bizonyult, mert már meg is jelent a minisztériumi közlemény az MTI-n:

Csák János miniszter február 1-jétől Závogyán Magdolnát nevezte ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) kultúráért felelős államtitkárának; Hoppál Péter kormánybiztosként folytatja munkáját.

Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet jelenlegi igazgatója 2015. és 2018. között kultúráért felelős helyettes államtitkárként már részt vett a kormány munkájában még az Emberi Erőforrások Minisztériumának keretein belül, ahol akkor a közvetlen főnöke éppen Hoppál Péter volt.

A tárca tavaszi megalakulása óta eltelt időben a tárca kulturális területén a kormányzati feladatok által szükségessé vált új struktúra kialakításában kiemelkedő szerepet játszó Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár február 1-jétől kormánybiztosként segíti tovább a magyar kulturális élet feladatait - ismertette a döntés hátterét saját magyarázata szerint a minisztérium.

A pécsi országgyűlési képviselő fő felügyeleti területei közé tartoznak majd olyan hazai és nemzetközi programsorozatok, mint

  • a 200 éve született Petőfi Sándor költőre emlékező Petőfi 200,
  • a Kölcsey Ferenc által 200 éve írt Himnuszról szóló megemlékezés
  • vagy a százéves modern török államiság előtt tisztelgő magyar-török évad.

A kiemelt kép forrása: Hoppál Péter Facebook-oldala