Az MTI szemléjében közli a Duna House tranzakciós adatait, amelynek alapján végső vételár szempontjából

egy vidéki birtok lett az idei rekorder. Több mint 860 millió forintért kelt el.

A 600 négyzetméteres lakótérrel rendelkező, 14 szobás - ebből 7 hálószobához saját fürdő tartozik - Bécstől és Budapesttől egyaránt másfél órányi távolságra van.

A legolcsóbb ingatlanok a kistelepülések felújítandó vályogházai 1-3 millió forintért.
Az átlag ingatlan adásvétel 38,7 millió forint volt,

amely 25 százalékkal magasabb ár a 2021-es évhez képest. Külön leszűkítve Budapestre azonban már jóval magasabb árról beszélünk. Ott általában véve 55 millióért cseréltek gazdát a lakások, és az újépítésűeken túl egyre gyakrabban találni olyan használt lakást is, amely négyzetméter ára eléri a 2 milliót.

A panelek országosan (Budapesten és vidéken) átlagosan 543 ezer, a téglalakások 708 ezer, a házak pedig 337 ezer forintos négyzetméteráron voltak megvásárolhatók idén.

Az újépítésű ingatlanok átlagosan négyzetméterenként 740 ezer forintért cseréltek gazdát. Az eladók ötöde korábbi ingatlanbefektetését értékesítette, 18 százalék nagyobb ingatlanba való költözés miatt vált meg lakásától, illetve közel 17 százalékban örökségük értékesítésétől várták a hozamot, 13 százalékuk pedig inkább kisebb lakásra váltott.

Leginkább befektetési célból vásároltak idén ingatlant,
a befektetőket pedig az első lakást vásárlók követték az ingatlanpiacon.

A fővárosi eladásra kínált otthonok között nem ritka, hogy több mint 100 évvel ezelőtt épült házban található az ingatlan. A Duna House közreműködésével 2022-ben létrejött tranzakciók közül

a legkorosabb címet az óbudai Fő téren található műemlék társasház lakása kapta.

Az ingatlan egy 1750-es években épült késő barokk stílusú épületrészében kialakított, felújított, kivételes hangulatú lakás, amely majdnem 120 millióért cserélt gazdát - említette meg a különlegességek között a Duna House.

A kiemelt kép forrása: unsplash.com