Oroszország és Fehéroroszország kész tárgyalni a többi állammal, az európai országokkal is - jelentette ki Alekszander Lukasenko fehérorosz elnök orosz hivatali partnerével, Vlagyimir Putyinnal folytatott hétfői minszki tárgyalása során.

A fehérorosz elnök felszólította a Nyugatot, hogy „hallgasson a józan észre”, és térjen vissza a biztonságról folytatott konstruktív párbeszédhez.

A fehérorosz-orosz kapcsolatok javulása természetes válasz volt a változó nemzetközi helyzetre. Néhány nézeteltéréstől eltekintve megtaláljuk a hatékony választ a kihívásokra és fenyegetésekre

- mondta Lukasenko.

Vlagyimir Putyin a gazdasági együttműködésre helyezte a hangsúlyt.

Minden téren aktívan együttműködünk. Oroszország saját költségére folytatja egy fehérorosz atomerőmű építését. Az első energiablokk már működik

- jelentette ki az orosz elnök.

Oroszország a Hrodno megyei Osztrovecben épít atomerőművet, mely két reaktorblokkból áll majd. Együttes teljesítményük 1200 megawatt lesz, az első reaktort 2020 novemberében kapcsolták rá a fehérorosz energiahálózatra - írja az MTI.

Putyin megjegyezte,

Oroszország szállíthatna több gázt is Fehéroroszországnak, de ehelyett működik az atomerőmű, az általa termelt energia nagyjából 4,5 milliárd köbméter földgáznak felel meg. Készek vagyunk tovább fejleszteni ezt a projektet, és újabb energiablokkokat építeni

- tette hozzá.

A fehérorosz politikai ellenzék – melyek tagjait bebörtönözték, illetve száműzetésbe vagy hallgatásba kényszerítették – attól tart, Oroszország szomszédja fokozatos bekebelezésére törekszik.

Putyin és Lukasenko ugyanakkor cáfolták mindezt.

Oroszországnak nem áll érdekében, hogy bárkit is bekebelezzen, ennek nem lenne értelme - jelentette ki Putyin. Az ilyen pletykákat a rosszakarók terjesztik

- hangsúlyozta az orosz elnök újságírói kérdésre válaszolva.

Putyin Oroszország legszorosabb szövetségesének és stratégiai partnerének nevezte Fehéroroszországot. A két országot a közös történelmi múlt és az azonos szellemi értékek kapcsolják egymáshoz – magyarázta a Reuters beszámolója szerint.

Együtt képesek vagyunk hatékonyan ellenállni a velünk szemben barátságtalan országok által kivetett szankcióknak

– fejtette ki álláspontját az orosz elnök.

A Kreml évek óta törekszik az orosz-fehérorosz integráció elmélyítésére, Lukasenko ugyanakkor következetesen nemet mond a két ország egyesülésének irányába tett lépések megvalósítására.

Kijevben hosszú ideje attól tartanak, Putyin megpróbálja rávenni közeli szövetségesét az Ukrajna elleni háborúba való bekapcsolódásra. Egy északról, Fehéroroszország területéről indított támadással Moszkva új frontot nyithatna a háborúban. Lukasenko elnök azonban folyamatosan azt hangsúlyozza, országa nem kíván bekapcsolódni a „különleges katonai műveletbe”. Mindazonáltal fehérorosz területen komoly haditechnikával felszerelt, számottevő orosz haderő állomásozik. Mint ismeretes, a február 24-én kezdődött ukrajnai invázió első szakaszában az orsoz erők fehérorosz területről indítottak támadást az ukrán főváros, Kijev ellen.

Fotó: Brookings Institution