Ahogy arról a Frisshirek.hu-n beszámoltunk, az Orbán Viktorral való találkozásuk után, amelyről a miniszterelnök egy közös képet is közzétett Facebook-oldalán, az Index arról értesült, hogy a Liu fivérek mégis szabadon távozhatnak a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) kötelékéből.

December 20-án a szövetség meg is hozta döntését.

Az Index cikkében idézi a MOKSZ közleményét, amelyet a keddi elnökségi ülés után hoztak nyilvánosságra:

A MOKSZ Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor, kiváló gyorskorcsolyázóink által előterjesztett országváltási kérelemhez hozzájárul és saját hatáskörében eljárva a 2022/23. évi 15. sz. elnökségi határozatban hivatkozott követelések érvényesítésétől eltekint. A MOKSZ a Liu testvérekkel fennálló jogviszonyát lezártnak tekinti.
A MOKSZ sajnálattal veszi tudomásul a Liu fivérek országváltási szándékát és fájó szívvel búcsúzik, ugyanakkor köszönetet mond a közösen elért, felejthetetlen sikerekért Magyarország első téli olimpiai bajnokainak, akik kitörölhetetlenül beírták magukat hazánk sporttörténelmébe. További pályafutásukhoz sok sikert kíván Liu Shaoangnak és Liu Shaolin Sándornak.

A november elején indult huzavona váratlanul december elején vett fordulatot, miután Orbán Viktornál tettek látogatást az olimpikonjaink. A MOKSZ ugyanis november elejént egy nyilatkozatban tudatta a közvéleménnyel azt, hogy

Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang országot szeretnének váltani.

Ezt követően azonban a szövetség követeléseket és feltételeket fogalmazott meg a sportolókkal szemben, összesen több mint 700 millió forint kifizetését követelték volna meg Liuéktól. Erre tett pontot a miniszterelnöki találkozó, amely után Orbán Viktor a közösségi oldalára csak ennyit írt:

Sok sikert az új kalandhoz!

Az Index értesülése szerint Kubatov Gábor, mint a Ferencváros Torna Club elnöke járt közben a Liu fivérek zökkenőmentes elengedéséért szemben Kósa Lajossal, aki a korcsolya szövetség élén áll.

A kiemelt kép forrása: Orbán Viktor Facebook-oldala