Még nyáron hozott egy olyan sajátos rendeletet a kormány, hogy az

az újságos, amely csak kormányzati hirdetéssel ellátott lapot árul, kedvezményt kap.

Tehát egy újságárus olyan nyomtatott sajtóterméket is a portfóliójába vesz, amelyet a kormány nem támogat meg hirdetéseivel, akkor elesik a plusz pénztől. Az ország vezetése ezt a markánsan belpolitikai döntést kissé cinikusan a szomszédunkban dúló háborúval magyarázta:

ha kizárólag olyan sajtóterméket árusít vagy terjeszt, amely az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktussal, illetve humanitárius katasztrófával, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárításával kapcsolatos közérdekű közleményt, tájékoztatást tartalmaz

- idézte akkor a rendelet szövegét a Magyar Narancs. Ezen támogatott újságosbódék miatt nem kell a közterület-használati hozzájárulást beszerezni.

A júniusi kormányrendelet a jelek szerint mostanra érte el az Európai Unió ingerküszöbét. Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője a Facebook-oldalán arról ír, hogy az Európai Bizottság vizsgálatot indított a tárgykörben.

Vizsgálja az Európai Bizottság azt a kormányrendeletet, amely különbséget tesz a sajtótermékek között aszerint, hogy közölnek-e kormányzati hirdetést, vagy sem

- adta hírül a politikus, aki a rendelet szövegét akképp fordította le, hogy a kormány azoknak az újságosoknak az életét könnyítette meg, akik készek csak és kizárólag olyan lapokat árusítani, amelyek tartalmaznak "unióellenes, Putyinbarát kormánypropagandát". Mint azt Molnár Csaba megírta, hogy a vizsgálathoz a DK EP-csoportja kezdeményezésére látott hozzá az uniós vezető testület.

A kiemelt kép forrása: unsplash.com