Bahmut immár egy hónapja áll az orosz támadások epicentrumában, a várost Putyin magánhadserege, a Wagner-csoport zsoldosai kívánják szinte bármi áron bevenni. A Wagner-hadsereg soraiban számos börtönből szabadult elítélt is harcol a település térségében, akik élete nem sokat nyom a latban, őket feláldozhatónak tekintik feletteseik.

A kijevi elnöki hivatal által közzétett videón a katonaruhába öltözött elnök kitüntetéseket adott át a kelet-ukrajnai várost védő katonáknak.

Bahmutot május óta próbálják megtörni az orosz erők, sikertelenül. Miután az orosz hadsereg kudarcot vallott, zsoldosok vették át a helyüket

– utalt az elnök a Wagner-alakulat katonáira.

Bahmut egy erőd. Ők a mi népünk. Legyőzhetetlenek. Bátorságukkal bebizonyították, hogy kitartunk a végsőkig, nem adjuk át azt, ami a miénk

– írta  az ukrán államfő kommentként a Telegramon közzétette képekhez.

Ukrajna büszke rátok, csakúgy, mint én! Köszönjük bátorságotokat, kitartásotokat és erőtöket, amit mutattok az ellenséges támadások visszaverése során

– tette hozzá Zelenszkij.

Zelenszkij elmondása szerint az oroszok 99 ezer katonát veszítettek az ukrajnai háború kezdete óta – írja a BBC. 

Az elnök még azelőtt elhagyta az ostromlott várost, mielőtt hírt adtak volna látogatásáról – közölte a kijevi elnöki hivatal. Zelenszkij a korábbiakban is felkeresett felszabadított városokat, az északkelet-ukrajnai Izjumot, majd a délen fekvő kikötővárost, Herszont.

A kis kelet-ukrajnai város birtoklásáért több mint fél éve folynak harcok Kelet-Ukrajnában. A nagyarányú pusztítás, a rengeteg halálos áldozat következtében pürroszi győzelem lenne Oroszország számára a város esetleges bevétele – mondták el katonai elemzők a Reuters hírügynökségnek.

Bahmutnak mintegy 80 ezer lakosa volt a háború előtt, ez a szám azonban mostanára 10 ezer körülire zuhant, mivel az elhúzódó harcok következtében a város lakóinak többsége elmenekült. A kisváros jelenleg romokban áll. A település fontosságát stratégiai fekvése adja: eleste esetén megnyílna az út az ellenség előtt Donyeck megye két ukrán kézen lévő erőssége, Kramatorszk és Szlovjanszk irányába.

Fotó: Militarnij